Categories: Beslenme

Yiyecekler Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Derin dondurucuda muhafaza edilen yiyecekler vitamini kaybeder gibi bir düşünce var, bu bilgi yanlıştır. Derin dondurucuda saklanan yiyecekler vitamini kaybetmez. Mevsiminde alınıp derin dondurucuda saklanan sebze ve meyveler derin dondurucu sayesinde tazelik, doğallık ve vitaminleri ile tüketilebilmektedir. Bunun yanında derin dondurucular pratik kullanım imkanı da sunuyor. Önceden porsiyonlar halinde hazırlanan, doğranan yiyecekler zamanı kısıtlı olanlar için büyük kolaylık sağlıyor. Hamur işi ve diğer ikramlıklar da derin dondurucuda çok rahatlıkla saklanabiliyor.

Dondurma aşaması gıdaya göre değişiyor

Sebzeler doğrudan pişirilerek, haşlanarak ya da şok haşlanarak dondurulur. Et ürünleri ise taze etin hemen derin dondurucuya konulmamasına dikkat etmek gerekiyor. Taze et sert olacağı için öncelikle buzdolabında 24 saat kadar bir süre dinlendirilmesi gerekir. Dinlenen et derin dondurucuda tazeliğini kaybetmeden saklanabilir. Et ürünleri porsiyonlar halinde saklanmalıdır ve çözdürülen et bir daha dondurulmamalıdır. Vakumlamak ise bozulmayı engeller ve tüm gıdalar için önerilen bir saklama şeklidir.

Sebzelerin koku, renk ve vitaminlerini kaybetmemesi için şoklama haşlama yöntemi tercih edilmelidir. Şok haşlama sebze ve meyvelerin temizlenip doğrandıktan sonra suda haşlanması ve haşlandıktan sonra hemen suya tutulup dondurucuya konulması işlemidir. Mutfak dilinde “black etmek” denmektedir. Şok haşlama yöntemi kayıpları en aza indiren bir yöntemdir.

Bezelye, barbunya gibi taneli sebzeler ayıklanıp, yıkanıp suyu iyice akıtıldıktan sonra buzdolabı poşetlerinde yemeklik miktarda dondurulmalıdır.

Taze fasülye ayıklanıp yıkandıktan sonra suyu süzülmelidir. Fasülyeler kızgın yağda renkleri koyuya dönene kadar birkaç dakika çevrilip bu işlemden sonra şoklanabilir.

Salçalık biberler ve patlıcanlar közlendikten sonra kabukları soyulur ve suyu iyice süzülüp dondurulur.

Vişne ve kiraz gibi çekirdekli meyveler, birbirine yapışmasını engellemek için çekirdekleri ayıklandıktan sonra dondurulmalı ve buzdolabı poşetlerine yerleştirip saklanmalıdır.

Kırmızı et, kemikleri temizlendikten sonra yemeklik porsiyonlar halinde bonfile, kuşbaşı ve kıyma şeklinde dondurulmalıdır.

hüseyin can çalışan

Share
Published by
hüseyin can çalışan

Recent Posts

Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir? Saç dökülmesi, birçok farklı faktöre bağlı olarak gerçekleşebilir. Genetik yatkınlık, stres,…

% gün önce

Cadılık Eğitimi Nedir, Cadılık Zanaatı Witchcraft Eğitimi Nasıl Alınır?

Cadılık Eğitimi Nedir, Cadılık Zanaatı Witchcraft Eğitimi Nasıl Alınır? Son günlerin akılları kurcalayan terimlerinden olan…

% gün önce

Hayonox Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Hayonox Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Eski adı Hayoon Figan Guliveya olan şarkıcı ismini Hayon Ox…

% gün önce

Mimar Ece Gürel’in Sır Dolu Ölümü

Mimar Ece Gürel'in Sır Dolu Ölümü İstanbul Kağıthane'deki evinden 2 Mart Pazar günü Belgrad Ormanı'na…

% gün önce

Yung Kafa & Küçük Efendi Kimdir, Gerçek İsimleri Nedir, Yüzleri Neden Yok?

Karanlık isimli parça ile listelere giren ve yeniden merak edilen isimlerden biri olmayı başaran Yung…

% gün önce

Elis Özbay Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Elis Özbay Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Olimpiyatlarda mücadele eden ilk Türk kadın milli kürekçi olan…

% gün önce
Netavantaj Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı