Categories: Sağlık

Vücuda Atılan Dikişler Kaç Günde Alınır?

Halk dilinde dikiş olarak tanımlanan cerrahi işlemin tıp dilindeki adı sütür’dür. Dikiş, dokunun iyileşmesi süreci boyunca yaranın kapalı kalmasını sağlar. Bu sayede dokular birbirine temas ederek zamanla kaynar ve iyileşir. Başa gelen küçük veya büyük kazalar sebepleriyle vücuda atılan dikişler hakkında akla bazı sorular gelmektedir. Şimdi bu sorulara birlikte göz atalım.

Dikiş Atılırken Acı Duyulur Mu?
En çok merak edilen sorulardan biridir. Dikiş atılması sırasında acı duyulmaz çünkü yaranın etrafına minik iğneler yapılır. Bu iğneler sayesinde uyuşma sağlanır ve o bölgede his kaybı olur. Kısa bir sürede dikiş atılma işlemi bitirilir. Yaranın kapladığı yere göre dikiş atılma süresi uzar veya kısalır.

Dikişler Kaç Günde Alınır?
Vücuda atılan dikişler yaranın derinliğine göre deride kalırlar. Ortalama 1 haftada dikişler alınır. 10 günde alındığı da olur. Bazı dikiş türleri vardır ki o dikişler ömür boyu kalır ve alınmaz. Kendi kendine deriye kaynayıp kaybolan dikişler de vardır ki cerrahınız size dikişlerin alınacağını söylemişse sizinki bu dikişlerden değildir.
Dikişin olması gerekenden fazla durması da iz bırakması açısından iyi değildir. Dikiş bekledikçe iz bırakmaya başlar.

Dikişler Alınırken Acı Hissedilir Mi?
En çok merak edilen sorulardan biri de budur. Dikişlerin alınması sırasında minik ısırıklar hissedilir. Dikişi alan kişinin yetkin olması gerekir. Böylelikle acı hissi en aza iner. Ancak kısa sürdüğünden dayanılmayan acılar değildir. Dikiş alınırken acır mı diye çok düşünmenize gerek yok. Zira o dikişin alınması zorunludur.

Dikişler Alındıktan Sonra Kanama Yapar Mı?
Dikiş yeterli süre kaldıysa kanama yapmaz, olursa da sızıntı şeklinde olabilir. Dikişlerin alınmasından sonra antibiyotik krem uygulanarak bandaj 3-4 gün daha deride kalabilir. Sonrasında kendiniz açıp Bepanthol krem sürebilirsiniz.

Dikiş İzi Kalmaması İçin Sürülen Kremler
Birkaç krem ismi bulunuyor. Bu kremleri sigorta karşılamaz. Fiyatları ise 80-100 TL arasındadır. Contractubex, Dermatix en güvenilir jeller arasındadır. Yaralar iyileştikten sonra yani kabuk kalmadığında jeli uygulamaya başlayabilirsiniz. En çok rastlanan dikişlerden olan alındaki, kaştaki dikişler için Dermatix önerilir.
Sağlıklı günler.

hüseyin can çalışan

Share
Published by
hüseyin can çalışan

Recent Posts

Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir?

Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir? Atopi, genetik yatkınlık sonucu vücudun çevresel alerjenlere aşırı tepki vermesi…

% gün önce

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü!

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü! Bu özel gün, 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından…

% gün önce

E Vitamini Nasıl Kullanılır?

E Vitamini Nasıl Kullanılır? Cilt bakımında E vitamininin kullanımı merak ediliyor. Bu vitaminin cilde olan…

% gün önce

Şarkıcı Zedi Kimdir, Kaç Yaşında, Gerçek Adı Nedir?

Düşüşlerim fazla isimli şarkısıyla listelerde ilk sıralarda yer almayı başaran ve merak edilen isimlerden biri…

% gün önce

Valkabit Ne Demek, Gibi Dizisi Valkabit Anlamı Ne?

Gibi dizisinin yeni sezonunda Valkabit isimli bir bölüm eklendi ve hemen izlemek için herkes Exxen…

% gün önce

Mekanik Kıyma Nedir, Mekanik Et Ne Demek, Mekanik Kıyma Zararlı Mı?

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, piyasada "mekanik kıyma" adı altında tavuk etinden üretilen kıymaların…

% gün önce
Netavantaj Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı