Virüslerden korunabilmek için birinci yol hijyenden geçiyor. Ev temizliği aksatılmadan yapılırken, bazı riskli noktalar gözden kaçabilir. Tuvalet temizliğini, kıvamlı çamaşır suları ile yapmak gerekiyor. Çamaşır suları, bakteri ve virüslerin yaşam alanlarını yok ediyor.
Dışarıda halka açık yerlerde, mümkün olduğunca tuvalet kullanılmamalıdır.
Tuvaletteki koronavirüs riski nedir?
Her zaman, tuvaleti kullandıktan sonra, klozet kapağını kapatarak sifonun çekilmesi gerektiği vurgulanıyor. Klozetlerin kapağı açık şekilde bırakılmamalı.
Koronavirüs, mide ve bağırsaklarda tutunabiliyor. Akciğer tutulumu olan hastalarda dışkıda virüs tespit edilebiliyor. Yani akciğer bulguları geçse bile, dışkıda virüs pozitif kalabiliyor. Hollanda’da atık sularda koronavirüsü tespit edildi.
Tuvalet kullanımına dikkat
Tuvalet kullanıldıktan sonra, kapağı açık şekilde sifona basılırsa, sifondan gelen basınçlı suyun etkisiyle klozetteki sıvılar duman şeklinde yükseliyor. Bu şekilde virüsler 1,5 metre uzağa kadar gidebiliyor.
Evde hasta olanlar varsa, özellikle tuvalette titiz olunmalı. Aynı şekilde risk grubunda olanlar varsa da özenli olunmalı.
Koronavirüsünde belirti göstermeden taşıyıcı olabilen çocuklar, tuvalete gittikten sonra mutlaka sifon kapak kapalı olarak çekilmeli ve ardından çamaşır suyu ile temizlik yapılmalı.
Temizlik için kullanılan fırçalar çamaşır suyunda bekletilmelidir.