TÜP BEBEK TEDAVİSİ
Op. Dr. Serdar Koç tüp bebek tedavisi hakkında bilgi veriyor.
Son yıllarda hayatımıza girmiş, normal tıbbi yöntem şekline gelmiştir. Tüp bebek tedavisinin genel amacı, kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin alınıp, laboratuar ortamında döllenmesini sağlamaktır. Üreme hücreleri, vücut ısınsa denk bir ortamda 48 saat bekletilir. Geçen süreçte elde edilen yumurtaların hemen hemen yarısında döllenme meydana gelir. Bu döllenmeye embriyo adı verilir ve kadın rahmine yerleştirilir.
Bu embriyolar rahim ağzından ince bir katater ile yerleştirilir. Bu uygulamanın bitiminde kadınların çoğunluğunda gebelik meydana gelir. Fakat gebe olan kadınların maalesef ki hepsi bebek sahibi olamaz. Bir kısmında gebelikler düşükler ile sonlanır.
Aşağıdaki yazımda tüp bebek tedavisi hakkında bilgiler vermeye çalıştım
http://www.serdarkoc.net/tup-bebek-nedir
Tüp bebek ile ilgili genel bilgi verecek olursak;
Tüp bebek, normal yolla bebek sahibi olamayan kadınlara uygulanan bir kısırlık tedavisidir. Sperm ve yumurta döl hücrelerinin uygun koşullarda (laboratuar) bir araya getirilmesi sonucu meydana gelen embriyoların, anne rahmine yerleştirilmesine bağlıdır. Son zamanlarda yaygınlaşan bu tedavi yöntemi, sperm sayısı yetersiz olan, menisinde sperm bulunmayıp testislerinde sperme ulaşılan erkeklerin tedavisinde büyük bir önem taşıyor ve oldukça başarılı sonuçlar alınabiliyor.
İlk tüp bebek uygulaması anne ve baba hakkında genel bilgi verir
Kullanılan ilaç miktarları, yumurtalıkların ilaçlara cevapları, spermin yumurtayı dölleme kapasitesi, yumurtaların döllenme oranı, embriyo kalitesi ve miktarı, embriyo transferinde karşılaşılabilecek sorunlar ve hastaların uygulamaya yönelik konsantrasyonu hakkında ilk uygulamalarda incelemeler ve değerlendirmeler yapılır. Bu tür araştırmalar daha sonraki tedavilerde başarı şansını artıran faktörlerdir. İki veya daha fazla uygulamada yeterli embriyo transferine rağmen gebeliğin sağlanmadığı durumlarda genellikle transfer edilen embriyoda bir problem varsa daha detaylı bir araştırma yapılarak sonraki tedavilere başlanır.
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARISIZLIKLA KARŞILAŞINCA YAPILMASI GEREKENLER
Çabalarına rağmen sağlıklı bir çocuk elde edemeyen aileler teknolojinin kendilerine son şansları olarak yardım edebileceği ümidiyle tüp bebek ve mikroenjeksiyon tedavilerine umutla sarılmaktadırlar. İlk tüp bebek tedavilerinden sonuç alamayan çiftler büyük bir yıkıma uğramaktadır. Ancak çiftlerin tekrar deneme yaptırmaları için tedavilere katılmaları sağlanmalıdır. Çünkü maddi sorunlardan veya yaşadıkları ağır psikolojik stresten dolayı ilk tedavide başarısız olunduğunda çiftlerden yaklaşık % 40’ ı tüp bebek tedavisine devam etmemektedir. Böylece tedaviden sonuç alabilecek birçok aile maalesef mutsuzluğa mahkûm olmaktadır. Aileler sabır göstermeli ve kendileri gibi sıkıntı yaşayan çiftleri göz önünde bulundurarak hayata tutunmalıdırlar.
Tüp bebek tedavisinde karşılaşılacak sıkıntılar
Döllenme gerçekleşmemiş olabilir, babadan sperm elde edilmemiş olabilir, gebelik tam olarak başlamadan kanama başlayabilir, anneden istenilen yumurta elde edilememiş olabilir, tedavi henüz bitmeden sonlanmak zorunda kalınabilir, OHS sendromu oluşabilir. Tüp bebek yönteminde annenin kaç yaşında olduğundan çok biyolojik yaşı önemlidir. Aileler stresten uzak durmalı ve doktoru ile sürekli iletişim halinde olmalıdırlar. Özellikle sigara içilmemesi konusunda çiftler bilinçlendirilmelidir ve her ne olursa olsun umutlarını kaybetmemelidirler.