Aslında temperli camları telefonların ekranına takılan cam koruyuculardan tanıdık ve karşımıza en çok burada çıktı. Ev içinde çoğu duşakabinlerin camları da temperli camlardan yapılmaktadır. Artık evdeki mobilyaların camları da kırılma anında yaralanmaların olmaması için bu camlardan üretiliyor.
Peki temperli cam nedir neden kullanılmaktadır?
Normal camlardan daha dayanıklı ve güvenli olan bir camdır. Güçlendirilmiş olan bu camlar kırılmaya karşı daha dayanıklıdır. En önemlisi de güvenli olmasıdır, kırılma sonrası keskin parçalara ayrılmaz ve tuz buz olan camlardır. Küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılması nedeniyle de yaralanma riski çok aza inmektedir. Normal camlara göre 5 kat daha dayanıklı olup ısıya da daha dayanıklıdır.
temperli cam ne demek ? Temperleme adı verilen işlem özel ısıtma işlemi olup 600°C – 650°C arasındaki sıcaklıklara getirilip ani olarak hava ile soğutularak yapılmaktadır. Camlar temperleri hale getirildikten sonra kesilme vs yapılamamaktadır. Yani aslında biraz hassas hale gelse de daha sağlam ve güvenli bir hal almış olmaktadır. Temperlenme yapılan bir cam 300°C ısıl şoka dayanıklı iken, temperli olmayan cam yaklaşık 40°C ısıl şoka uğradığı zaman kırılabilmektedir.
Bir de yarı temperli camlar mevcut olup bunlar da aynı işlemlerden geçiriliyor ancak tek fark soğutma işlemi daha yavaş yapılmaktadır. Kısmi temperli cam veya yarı temperli cam olarak adlandırılan camlar, kırılma anında daha büyük parçalara bölünmesi, camların doğrama boşluğunda kalabilmesi ve kırılma risklerinin daha düşük olması nedeniyle tercih edilmektedir.
Temperli camların kullanıldığı tüm yerler:
Evdeki fırınların kapaklarında,
Araç camlarında,
Duş ve küvet camlarında,
Sehpa ve masa camlarında,
Cam korkuluklarda,
Cam mobilyalarda,
Tabaklarda ve pişirme tepsilerinde kullanılmaktadır.