Categories: Sağlık

Süt Çeşitleri

Sütün ne kadar faydalı olduğunu biliyoruz. Hamilelerin ve gelişme çağındaki çocukların özellikle çok süt içmeleri gerekli. Sütün de birçok çeşidi var. İnek sütü, koyun sütü, keçi sütü, manda sütü hatta nadir bulunan eşek sütü..
1- İnek sütü;
İçme sütü olarak kullanılan inek sütü, aynı zamanda pek çok gıda ürünlerinin de hammaddesidir. Doğal bileşenleri bakımından %87,4’ü su olan inek sütü, kuru madde bakımından %12,6 gibi bir değere sahip. Bunlar; %4,7 laktoz, %3,7 yağ, %3,4 azotlu maddeler yani protein içeriği, %0,75 mineraller, kalanı da diğer vitamin ve enzimler olarak dağılmaktadır. Asit oranı 6,2-8,9 SH aralığında olan inek sütünün yoğunluğu ise, 1,028-1,039 g/ml aralığındadır.

2- Koyun sütü;
Protein, yağ ve mineral bakımından zengin olan koyun sütünün doğal asit oranı diğer süt çeşitlerine nazaran daha yüksektir. Yoğun doymamış yağ asitleri barındırdığından, peynir mayası pıhtılaşmasında daha fazla miktarda mayaya gereksinim duyar. Yağ ve kazein oranı yüksek olduğundan daha çok peynir, yoğurt, tereyağı ve kazein üretimi yapılır. İnek sütüne nazaran daha beyaz renge sahip olan koyun sütünün sindirimi de daha zor olan bir süt çeşididir. Asit oranı 8-12 SH aralığında olan koyun sütünün yoğunluğu da 1,030-1,045 g/ml aralığındadır.

3- Keçi sütü;
Bileşikleri bakımından inek sütüne benzer bir süt çeşididir. Renk pigmenti daha az olduğu için rengi daha beyaz görünür. İçeriğinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek proteinler daha az miktarda yer aldığından, anne sütüne en yakın alternatif bir süt olduğu belirtilmektedir. Keçi sütünün yağ globülleri daha küçük olduğu için sindirimi daha kolaydır ve kaymak bağlaması güçtür. Demir ve B12 vitamini yönünden fakir bir süttür. Peynir mayası ile küçük pıhtı veren keçi sütü, sindirim sorunu yaşayan yetişkin insanlar ve bebeklerin beslenmesinde önerilmektedir. Asit oranı 6,4-10 Sh aralığında olan keçi sütünün yoğunluğu ise 1,028-1,041 g/ml aralığındadır.

4- Manda sütü;
Kuru madde ve yağ oranı oldukça yüksek olduğu için tereyağı, lüle kaymağı ve yoğurt üretiminde daha çok tercih edilir. Mandalar, yeşil yem tüketerek aldıkları karoteinin hepsini A vitaminine çevirdiklerinden verdikleri sütün rengi daha beyazdır. Asit oranı 6,7-10 Sh aralığında olan manda sütünün yoğunluğu ise 1,027-1,040 g/ml aralığındadır.

5- Kısrak sütü;
Laktoz ve su oranları yüksek seviyede olduğu için rengi mavimsi beyazdır. Kısrak sütü daha tatlımsı bir aroması bulunmaktadır. Sindirimi kolay olan kısrak sütü, kımız olarak bilinen fermente bir içeceğin üretiminde yaygın şekilde kullanılmaktadır.

hüseyin can çalışan

Share
Published by
hüseyin can çalışan

Recent Posts

Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir? Saç dökülmesi, birçok farklı faktöre bağlı olarak gerçekleşebilir. Genetik yatkınlık, stres,…

% gün önce

Cadılık Eğitimi Nedir, Cadılık Zanaatı Witchcraft Eğitimi Nasıl Alınır?

Cadılık Eğitimi Nedir, Cadılık Zanaatı Witchcraft Eğitimi Nasıl Alınır? Son günlerin akılları kurcalayan terimlerinden olan…

% gün önce

Hayonox Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Hayonox Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Eski adı Hayoon Figan Guliveya olan şarkıcı ismini Hayon Ox…

% gün önce

Mimar Ece Gürel’in Sır Dolu Ölümü

Mimar Ece Gürel'in Sır Dolu Ölümü İstanbul Kağıthane'deki evinden 2 Mart Pazar günü Belgrad Ormanı'na…

% gün önce

Yung Kafa & Küçük Efendi Kimdir, Gerçek İsimleri Nedir, Yüzleri Neden Yok?

Karanlık isimli parça ile listelere giren ve yeniden merak edilen isimlerden biri olmayı başaran Yung…

% gün önce

Elis Özbay Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Elis Özbay Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Olimpiyatlarda mücadele eden ilk Türk kadın milli kürekçi olan…

% gün önce
Netavantaj Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı