Categories: Moda

Sperm Kalitesini Artırmak İçin Neler Yapmalı?

Baba adaylarının sağlıklı sperme sahip olabilmesi için tükettiği gıdalara çok dikkat etmesi gerekiyor. Sperm artırıcı yiyecekler yani kaliteyi arttıran yiyecekleri sizlerle paylaşıyoruz.

Bebek sahibi olmak için baba adayları yiyip içtiklerine dikkat etmelidir. Sperm kalitesinin düşmemesi çok önemlidir. Peki sperm kalitesini artırmak İçin neler yapmalı ?

Erkek kısırlık durumlarında sperm hareket ve yapısal bozukluklarının olduğu görülmektedir. Bu durum spermin yapısal bozukluklarının yanı sıra sperm üzerine toksik etki gösteren ve ölü sperm hücreleri ve vücudun kendi hücrelerinden salınan ve sperme toksik olan oksidan maddelerin etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Aşağıda paylaşacağımız bitkilerde de antioksidanlar ve sperm gelişimine faydalı element ve vitaminler bulunmaktadır.

Keçiboynuzu: Erkek kısırlığına karşı en çok kullanılan bitkisel kaynaklardandır. Sperm yumurta etkileşimi sağlayan enzimlerin aktivitesini artıran vitaminler ve çinko ihtiva etmektedir. Çinko en önemli antioksidanlardan biridir.

Avokado ve kuşkonmaz: Enerji kaynağı olarak bilinir.  Aynı zamanda da antioksidan etkili l’karnitin açısından son derece zengindir. Antioksidan olarak bilinen l’karnitin balıkta da bol miktarda bulunmaktadır. Yine enerji kaynağı olarak önem taşıyan L-arginin ise yulaf, yer fıstığı, badem, soya fasulyesi, ceviz, süt ürünleri ve kırmızı ette bulunmaktadır.

Kabak ve ay çekirdeği: Çinko ve selenyum gibi eser elementler, anti-oksidan etkili maddeler ve L’arginin açısından oldukça zengindir. Sperm hareketini ve sperm sayısını artırma etkisi göstermektedir. Çinko ve selenyum ayrıca deniz ürünleri, süt, badem ve cevizde de bulunmaktadır. Protein eksikliği olan kişilerde çinko ve selenyumun bağırsaklardan emilimi de azalır. Lifli gıdalar çinko ve selenyum emilimini azaltır, bu sebeple de bitkisel tedaviler kullanılırken bu zıt etkilere de dikkat etmek gerekmektedir.

Zencefil, karnabahar, ıspanak: Bol oranda çinko içerdiği için tüketilmesi özellikle tavsiye edilen bitkiler arasında yer almaktadır. Özellikle zencefilin sperm sayısını ve hızını artırmakta en etkili olduğu biliniyor. B6 vitamini içermesi nedeniyle karnabahar tüketimi de tavsiye edilmektedir. B6 karnabaharda bulunduğu gibi ıspanak, su teresi, muz, bamya, soğan, brokoli, kabak, karalahana, bezelye ve turpta bulunmaktadır.

Turunçgiller: Vitaminler genellikle spermin genetik içerikleri üzerinde etki yapmaktasır. Turunçgillerde yaygın olarak bulunan C vitamini, oksidatif stresi azaltmanın azalttığı gibi genetik içeriğin gelişimine de katkı sağlar.

Fındık ve fıstık: Folik asit, sinir sistemi oluşumunda önemli rol oynamaktadır. Erkeklerde de yine spermin genetik materyalinin olgunlaşmasında önemli rol oynar. Mercimek, badem, fındık, fıstık ve baklagillerde de yoğun olarak bulunmaktadır.

Domates ve patates: E vitamini spermleri oksidatif stresten koruyarak hızını artırmanın yanında yumurta içerisine girme oranını yükseltici etki göstermektedir. E vitamini, domates, fındık, patates ve balık yağında bol miktarda bulunmaktadır.

Çakşır otu ve demir dikeni: Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın olarak bulunan çakşır otu hormonal mekanizma üzerinde etki yaparak sperm yapımına katkı sağlamaktadır. Bununla birlikte Hindistan’da yetişmekte olan ve Hint tıbbında yaygın olarak kullanılan demir dikeni bitkisi testosteron üzerinde arttırıcı etki göstererek, hem cinsel isteği arttırmakta hem de testosteron üzerinden sperm üretimine fayda sağlamaktadır.

Et ürünleri ve sakatat: B12 vitamini DNA sentezi için gerekli olan vitamindir. Bu vitamin de en çok et ürünleri ve sakatatta yaygın olarak bulunmaktadır.

hüseyin can çalışan

Share
Published by
hüseyin can çalışan

Recent Posts

Avukat Alim Yılmaz Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Avukat Alim Yılmaz Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Albinizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Avukat Alim…

% gün önce

Vodafone Her Şey Yanımda Kapanıyor! Neden Kapatılıyor?

Vodafone Her Şey Yanımda Pazaryeri, Vodafone'un mobil uygulaması "Her Şey Yanımda" üzerinden sunulan bir dijital…

% gün önce

Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir?

Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir? Atopi, genetik yatkınlık sonucu vücudun çevresel alerjenlere aşırı tepki vermesi…

% gün önce

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü!

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü! Bu özel gün, 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından…

% gün önce

E Vitamini Nasıl Kullanılır?

E Vitamini Nasıl Kullanılır? Cilt bakımında E vitamininin kullanımı merak ediliyor. Bu vitaminin cilde olan…

% gün önce

Şarkıcı Zedi Kimdir, Kaç Yaşında, Gerçek Adı Nedir?

Düşüşlerim fazla isimli şarkısıyla listelerde ilk sıralarda yer almayı başaran ve merak edilen isimlerden biri…

% gün önce
Netavantaj Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı