Categories: Beslenme

Soya Zararlı Mı?

Birçok ürünün içeriğinde soya katkıları olduğunu görmeye başladık. Soya sütü, soya proteini vs gibi ürünler de satılmaya başlandı. Soya sosunu da duymayan kalmadığı gibi ve birçok kişi de kullanılmıştır. Peki soya zararlı mı yoksa yararlı mı? Soyanın faydalı mı yoksa zararlı mı olduğu konusu hala tartışılmaya devam ediyor.

Soya magnezyum içerir ve kalp sağlığı için gereklidir. İçerdiği bakır mineralinin de karaciğere, kemiklere faydalı iken vücut dokusunun yenilenmesine faydalı olduğu bilinmektedir. Soyanın birçok faydası vardır ve bunlar inkar edilemez.

Eski zamanlarda soyanın sadece kıtlık zamanlarında kullanıldığı ve bolluk zamanlarında da hiçbir zaman ana yiyecek olarak tüketilmediği bilinmektedir. Fermente edilmemiş soyanın kesin olarak zararlı olduğu biliniyor ve soya protein sindirimini sağlayan tripsin enziminin etkisini bozuyor. Ayrıca içerdiği fitatlar kalsiyum, demir ve çinko gibi hayati minerallerin bağırsaktan kana geçmesini azaltıyor. Soyanın diğer zararları arasında D vitamini eksikliği, osteoporoz, hazımsızlık, alerji, bağışıklık yetersizliği, tiroit hastalıkları, bunama, kısırlık, kanser ve kalp kası hastalığı da var. Fermantasyon işlemi de soyanın bu sayılan birçok toksik etkisini gidermektedir.

Marketlerde satılan, salam, sucuk, cips gibi birçok ürünün içinde soya ya da soya yağı bulunabiliyor. Burada asıl sorun fermende edilip edilmediğidir. Uzakdoğulular soyanın fermente edilmiş halini tüketmeye devam etmektedir. Yani fermente edilmiş soya sosu ve diğer soya ürünleri zararsız olabilir. Ancak aşırı tüketimi tavsiye edilmediği gibi hamilelerin de tüketmemesi tavsiye edilmektedir.

hüseyin can çalışan

Share
Published by
hüseyin can çalışan

Recent Posts

Avukat Alim Yılmaz Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Avukat Alim Yılmaz Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Albinizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Avukat Alim…

% gün önce

Vodafone Her Şey Yanımda Kapanıyor! Neden Kapatılıyor?

Vodafone Her Şey Yanımda Pazaryeri, Vodafone'un mobil uygulaması "Her Şey Yanımda" üzerinden sunulan bir dijital…

% gün önce

Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir?

Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir? Atopi, genetik yatkınlık sonucu vücudun çevresel alerjenlere aşırı tepki vermesi…

% gün önce

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü!

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü! Bu özel gün, 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından…

% gün önce

E Vitamini Nasıl Kullanılır?

E Vitamini Nasıl Kullanılır? Cilt bakımında E vitamininin kullanımı merak ediliyor. Bu vitaminin cilde olan…

% gün önce

Şarkıcı Zedi Kimdir, Kaç Yaşında, Gerçek Adı Nedir?

Düşüşlerim fazla isimli şarkısıyla listelerde ilk sıralarda yer almayı başaran ve merak edilen isimlerden biri…

% gün önce
Netavantaj Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı