Stresli durumlarda bazılarımız yemeğe daha düşkün hale geliyor. Sofraya oturduğumuzda gözümüz doysa da yemek yeme isteğimizin önüne geçemeyebiliyoruz. Uzmanlar böyle durumlarda sakız ile kendimizi kandırabileceğimizi açıkladı.
HürriyetAile’nin haberine göre, Beslenme Uzmanı Funda Özkan, sakızın etkilerini anlattı.
Sakız çiğnediğinizde, daha fazla yemek yemenin önüne geçebilirsiniz ve ayrıca sakızın sağlığımıza birçok faydası var. Hidroklorik asidi artırdığı için yemeklerden sonra sindirimi kolaylaştırıyor, çene kaslarını güçlendiriyor, nefesi ferahlatıyor, sakinleştiriyor ve stresi azaltıyor. Sakız, ağzı oyaladığı için sigarayı bırakmak isteyenler için de güzel bir alternatif. Ayrıca yapılan araştırmalara göre, sigarayı bırakmak isteyenler öncelikle sakız çiğnemeyi tercih ediyor.
Sakızın ayrıca dişlerimize de çok olumlu etkisi var. Sakız çiğnediğimizde tükürük salgısı daha fazla oluyor. Tükürük salgısı da dişlerimizin çürümesini engelliyor ve ayrıca sakız çiğnemek dişteki yemek artıklarını da temizliyor.
Sakız çiğnemek istiyorsanız, özellikle şekersiz veya tatlandırıcılı sakızı tercih edebilirsiniz çünkü şekerli bir sakızın kalorisi yaklaşık 5-10 kalorilidir. Şekersiz veya tatlandırıcılı sakızları da fazla tüketmemek gerekiyor çünkü şekersiz sakızların çoğu sorbitol isimli tatlandırıcıyı içeriyor. Sorbitolün, laksatif özelliği var ve ayrıca sorbitol ince bağırsaklar tarafından çok zor absorbe ediliyor. Çok fazla sorbitol içeren sakızı tüketen kişilerde kronik diyare, aşırı kilo kaybı ve karın ağrısı olur. Özellikle aşırı kilo kaybı olan kişiler, sorbitol içeren yiyecekleri fazla tüketmemeleri gerekiyor.
Sakızın kilo kontrolünde de bize faydası var. Sakız, atıştırmanızı engeller ve daha az kalori almanıza neden olur. 2007 yılında Appetite dergisinde yapılan araştırmaya göre öğleden sonraki atıştırma öncesinde sakız çiğnendiğinde, kalori alımını ve açlığı azaltıyor. Sakız çiğnediğinizde, daha fazla yemek yemenin önüne geçebilirsiniz. Diyet yapıyorsanız, aç karnına sakız çiğnemeyi tercih etmeyin çünkü sakız aç karnına çiğnendiğinde mideyi kazındırıyor. 2002 yılında Appetite dergisinde yapılan diğer başka bir araştırmaya göre, sakız bireylerin akılda tutma ve öğrenme yeteneğini artırıyor.