Yemeklerin sırrı bazen yağın püf noktasından kaynaklanabilir. Sade yağ, yılların tecrübesi ile yemek yapan hanımların lezzet sırlarından biridir. Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde edilir. Adından da anlaşıldığı gibi sadece yağ ihtiva eder. Yabancı dillerde ‘ghee’ olarak da bilinen sade yağ, Osmanlı’da ‘revgan-i sade’ şeklinde bilinirdi. Türkçe’de ise saf yağ veya sade yağ olarak anılır.
Sade yağ nasıl yapılır?
Yarım kilo veya 1 kilo tereyağını bir tencereye alın, kısık ateşte erimeye bırakın. Yağ eriyip kaynarken tortular dibe çökmeye, üstü de köpük köpük kabarmaya başlayacak. Köpükleri bir süzgeç veya kaşıkla belirli aralıklarla alın. Köpüklenme bitene kadar bu işleme devam edin.
Yaklaşık 1 saatin sonunda tortular tamamen dibe çökecek, su buharlaşacak. Ocağın altını kapatın ve yağı bir süre dinlenmeye bırakın. Yağın üstünde sarı bir renk göreceksiniz. İşte aradığımız renk o.
Dinlenen yağı sık dokulu bir bezden ya da tülbentten geçirin. Kavanoza koyun ve donmasını bekleyin. Yağınız donduktan sonra lezzetli tarifleriniz için kullanmaya başlayabilirsiniz.
Sade yağ nasıl saklanır?
Sade yağ iyi bir şekilde elde edildikten sonra buzdolabında kolay kolay bozulmadan saklanır. Diğer tereyağları gibi küflenme olmaz.
Masumlar Apartmanı’nda Gülben Sade Yağ Kullanıyor
Sade yağın Trt 1’de Masumlar Apartmanı dizisinde dile getirilmesiyle popülerliği artmıştır. Ünlü şef Arda Türkmen’in konuk olduğu Masumlar Apartmanı’nda iyi pirinç pilavının sırrının sade yağ olduğu söylendi. Türkmen, pirinçlerin yarım saat sıcak suda bekletilerek nişastadan arındırılması gerektiğini ifade etti. Ardından kavurma işleminde tuz ve limon suyu damlası eklenerek lezzete lezzet katılacağını da dile getirildi. Tabi ki yağ olarak sade yağ kullanılacak.
Afiyet olsun.