Günümüzde hazır sular hazır alınıyor ancak hep akıllarda sorular bulunuyor. PET şişeler ve Damacanalar sağlıksız olarak görülüyor. Cam şişelerin daha sağlıklı olduğu biliniyor ancak her yerden temin edilemiyor ve daha ağır.
PET şişelerin su muhafaza etmek için kullanılmasının tehlikeli olduğu söylense de bu yönde kesin bir bilimsel bir veri yok. Bu şişelerde plastik türü olarak bilinen zararlı fitalat bileşikleri kullanılmaz. PET şişe örneklerinde yapılan çalışmalarda üretim sırasında katalizör olarak kullanılan antimon bileşiğinin eser miktarda suya salındığı görülmüş. Ancak salım değerleri son derece düşük olduğundan PET’in insan sağlığına zararlı kimyasal madde saldığı kabul görmüyor. Bu sebeple de dünyanın hiçbir yerinde pet şişelerin kullanılmasını düzenlemeye yönelik bir yasal uygulama mevcut değil.
Doğada yok olma süreleri son derece uzun olduğu için PET şişeler çevre için özellikle çok tehlikeli. Bu şişelerin geri dönüşüm amacıyla toplanması konusunda yasal düzenlemeler var. Polikarbonat yani damacana şişelerin hammaddeleri arasında kanserojen özelliği olduğu bilinen Bisphenol A bileşiği var. Ancak bu madde tepken olduğundan suya salınmıyor. Hormonal değişikliklere sebep olduğu bilinen Bisphenol A, polikarbonat damacanalara nazaran bazı kâğıt ürünlerinde daha fazla bulunuyor. Polikarbonat kullanat türü bir plastik olmadığından çevresel açıdan da bir tehdit olarak değerlendirilmez. Tabii organik maddelerin güneş altında bozunabildiği akıldan çıkarılmamalıdır.
Güneş ışını altında kalan pet ve damacana şişelerin tüm masumluğunu yitirdiği ve zararlı bir hale geldiği unutulmamalıdır. PET şişelerin evde yeniden kullanılması da çok sağlıksız olabilmektedir.