Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda cep telefonu kullanımının motivasyonu düşürdüğü ve düzenleme gerektiği görüşünde. Eğitimciler cep telefonu kullanımının yasaklanmasının derslerde motivasyonu artıracağı konusunda hemfikir. Bakanlık da 2018’de yayımlamış olduğu genelgede revizyona hazırlanıyor.
Ailelerin ve okullarda da öğretmenlerin korkulu rüyası haline gelen ve okçocuklarda ciddi boyutlara ulaşan cep telefonu bağımlılığı (phubbing) için bakanlık harekete geçti. Bilişim Teknolojileri Eğitimcileri Derneği’nin koordinesinde, Afyon’da önümüzdeki ay yapılacak ve MEB ile akademisyenlerin de temsil edileceği “cep zirvesi”nde, “okullarda cep telefonu yasaklansın mı” sorusuna yanıt aranacak. Uzmanlar, okullarda kullanımın yasaklanması ile birlikte öğrencilerin derse olan motivasyonunun artacağını düşünüyor.
Bazı öğrencilerin okulda öğretmenlerinin ve arkadaşlarının zor anlarını sosyal medyada paylaşmaları sonrasında tartışmalar yaratmıştı. Bakanlık da de, 2018’de yayımladığı, “Okullarda güvenlik önlemlerinin alınması genelgesi” ile cep telefonlarının derslik, laboratuvar vb. yerlerde eğitim-öğretimin yürütüldüğü alanlarda kullanımının yasaklanması için gerekenlerin yapılmasını istemişti. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe giren Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle de kişilik haklarını ihlal edecek şekilde izinsiz ses ya da görüntü kaydeden veya sosyal medyada yayınlayan öğrencilere kınama cezası getirilmişti.
Öğretmenler derslerde telefon kullanımının motivasyonu düşürdüğünü ve gereken yasaklamanın yapılmasını istediklerini belirtiyor. Telefonun okula girerken alınması ve çıktıktan sonra teslim edilmesi gibi bir uygulamanın başarıyı artıracağı bildiriliyor.