Normal Doğum mu? Yoksa Sezaryen Mi?
Normal doğum ve sezaryen doğum arasında kalabiliyor olabilirsiniz. Sezaryen, doğumun doğal bir biçimde gerçekleşemediği durumlarda ya da istendiğinde, karnın ve dölyatağının ameliyatla açılarak doğumun gerçekleştirilmesi işlemidir. Normal doğum sırasında çocuğun annenin vajinal ve bağırsak florasına maruz kalması bebeğin bağırsak mikrobiyotasının şekillenmesine yardımcı olmaktadır. Normal doğumda bebek doğum kanalından geçerken bebeğe bakteri bulaşıyor. Bu bakteriler gram negatif, gram pozitif, aerobik (oksijenli ortamda çoğalabilen) ve anaerobik (oksijensiz ortamda çoğalabilen) bakteriler. Doğum sırasında bebeğin bağırsağı aerobik bir ortamken doğumdan sonraki günlerde anaerobik bir ortama dönüşüyor. Bağırsağa ilk yerleşen escherichia ve enterococcus gibi seçmeli aerobik bakteriler (oksijen varken de yokken de çoğalabilen) sayesinde ise daha sonra anaerobik bir ortam oluşuyor. Böylece oksijensiz ortam artık clostridia, bacteroidetes ve özellikle bifidobacteria gibi sadece oksijensiz ortamda çoğalabilen bakteriler için için hazır hale gelmiş oluyor. Bifidobacteria bebek mikrobiyotasındaki en büyük bakteri grubunu oluşturuyor. Bağırsağa yerleşen ilk bakteri türleri öncü mikrobiyota olarak görev yapıyor ve gelişmekte olan bağışıklık sistemini bir nevi eğitiyor, daha sonra çoğalacak mikroorganizmalar için oksijensiz bir ortam, çoğalabilmeleri için besin kaynağı hazırlıyor ve bu mikroorganizmaları sistemik (doğuştan gelen) bağışıklık sisteminden koruyor.
Normal doğum ile dünyaya gelen bebeğin derisinde, bağırsağında, ağzında ve nazofarengeal boşluklarında en başta lactobacillus daha fazla bulunuyor, bu da bu bölgelerdeki mikrobiyatanın vajinal mikrobiyotaya benzediğini gösteriyor. Sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerin derisinden ve bağırsaklarında staphylococcus, streptococcus ya da propionibacteria gibi daha sonra çok deride ve çevrede görülen bakteriler bulunuyor. Bu farklılık daha sonra da devam ediyor. Örneğin bir araştırmaya göre doğumdan 6 ay sonra bile sezaryen ile doğan bebeğin bağırsak florası farklı oluyor. 7 yaşında, normal doğum ile doğmuş bir çocuğun dışkısındaki clostridia sayısının, aynı yaşta ancak sezaryenle doğmuş başka bir çocuğunkinden önemli derecede daha fazla olduğu görülmüştür. Bu ilk mikrobiyota her vücut bölgesinin fizikokimyasal ve biyolojik özelliklerine uyum sağlayarak zamanla değişiklik gösteriyor ve farklı besin maddelerinin tüketilmesiyle çocuk üç yaşına geldiğinde mikrobiyotası bir yetişkinin sahip olduğu mikrobiyotaya benziyor.
Normal doğum ile doğan bebekler doğal bir bağışıklık kazanmış oluyor ve daha sağlıklı oluyor. Sezaryen konusunda doktor herhangi bir zorunluluk olduğunu söylemiyorsa yani normal doğum ve sezaryen arasında kendimiz seçim yapmamız gerekiyorsa normal doğum seçilmelidir. Unutulmamalıdır ki normal doğum korkulacak bir durum değildir ve bebeğin sağlığı için de önemlidir.