Bir sosyal medya kullanıcısı, paylaştığı video ile skandal yarattı. Twitter’daki “Gıda Dedektifi” adlı hesap, marketlerde satılan bir pastırma ürününde renklendirici olarak böcekten elde edilen Karmin maddesinin kullanıldığını iddia etti, bu da büyük bir gündem oluşturdu. Gıda Dedektifi adlı kullanıcıya tepki gösteren birçok sosyal medya kullanıcısı, Karmin kullanımını “iğrenç” olarak nitelendirdi.
Namet Pastırmada Karmin Böceği Mi Var?
Esin Davutoğlu Şenol, Tıp Profesörü, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Aşılama Merkezi Başkanı olarak görev yapan bir uzman, sosyal medya hesabından bu iddiaya yönelik bir açıklama yaptı. Gıda Dedektifi adlı hesabı paylaşarak, “Bu siteyi asla takip etmem. Uzmanlar doğru bilgiyi paylaşsa da yalan, yanlış ve uydurma haberleri yaymaya devam ediyorlar” şeklinde bir yorum bıraktı. Ayrıca, Karmin iddiası üzerinden 11 yıl önce Starbucks’ın benzer bir linç yaşadığını hatırlatarak, konuyla ilgili bilgiler verdi ve tartışmaya açıklık getirdi.
Ünlü pastırma markasının içinde kullanılan Karmin iddiasına, Aktivist, Yazar, Çocuk ve Genç Psikiyatristi Veysi Çeri de sessiz kalmadı. Çeri, “Adamlar bize keyif olsun diye resmen böcek yedirmiş. Allah’tan pastırma gibi ürünleri tüketmiyorum. Tüketenlere geçmiş olsun” diyerek, iddianın gündemde olan markayı eleştirdi.
Son olarak, Esin Davutoğlu Şenol ve Veysi Çeri’nin açıklamalarını doğrulayan bir metinle, Karminin ne olduğu, nasıl elde edildiği ve nerelerde kullanıldığı hakkında bilgi verildi.
Karmin nedir?
Bu katkı maddesi, kırmızı boya (koşineal) karminik asit olup; ‘Dactylopius coccus’ isimli kaktüsleri mesken edinmiş bir bit/böcek türünden elde edilir. Cochineal/Dactylopius coccus böceği, kaktüs bitkisine kene gibi yapışarak hayatını sürdürür. Özellikle Meksika’da yetiştirmek için özel tarlalar kurulmakta, böcek ve larvaları üreticilerce toplanmakta. Bir kırmızı renk pigmenti (boyar madde) olan ve Dactylopius coccus böceğinin vücut ve yumurtalarından elde edilen ‘karmin veya kokhineal’in, Avrupa Birliği EC kod sistemindeki karşılığı E120’dir. Gıda endüstrisinin kırmızı renklendirici olarak kullandığı bu bitin kanı, bedeni ve larvaları saf renklendirici (E120i) ve ham ekstrakt (E120ii) şeklinde pazarlanıyor.
Elektrikli Çamaşır Askısı Büyük Kolaylık Sağlıyor Elektrikli çamaşır askısı, çamaşır kurutma sürecini daha hızlı ve…
Ay Yola Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Gizemli bir havası olan "Ay Yola" isimli müzik grubu…
Rıza Tamer Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? "Benden Sonra" adlı şarkısıyla son günlerde kendinden bahsettiren şarkıcı…
Recep Genç, Türk kick boks dünyasının önde gelen isimlerinden biridir ve dövüş teknikleri ile başarılarıyla…
Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir? Saç dökülmesi, birçok farklı faktöre bağlı olarak gerçekleşebilir. Genetik yatkınlık, stres,…
Cadılık Eğitimi Nedir, Cadılık Zanaatı Witchcraft Eğitimi Nasıl Alınır? Son günlerin akılları kurcalayan terimlerinden olan…