Bilim adamlarının iddialarına göre, Korona virüsü mutasyon geçirdi ve yayılma hızı öncekinden daha hızlı.. Olası mutasyon akıllara şu soruyu getiriyor:
Bu virüsü insanlarda daha bulaşıcı ya da ölümcül bir hale getirebilir mi ve bu gelecekte bulunabilecek bir aşının başarısını tehdit edebilir mi?
Korona virüsü zamanla birlikte şekil değiştirse de insanlar üzerinde gösterdiği etkiler aynı belirtileri gösteriyor. Hala öksürük, yüksek ateş, nefes darlığı gibi şikayetleri ortaya çıkarıyor. Ancak insandan insana yayılma hızı öncekinden daha yüksek. Bu da daha fazla tedbir alınmasını ve daha özenli olunmasını gerektiriyor.
Kovid-19 Genomiği Konsorsiyumu üyesi, Birmingham Üniversitesi’nden Profesör Nick Loman, şu açıklamaları yaptı: “Bu mutasyonla hayatta kalma veya hastanede yatma süresi arasında kayda değer bir bağlantı görmedik. Dolayısıyla bu mutasyonun, virülansın (Hastalığın şiddet derecesini ifade eden terim -ç.n.) değişmesi açısından önemli olduğunu düşünmüyoruz. Söz konusu etki, aktarılabilirlik üzerinde gibi görünüyor.
Bu mutasyondaki bu artış dünya çapında bir olay. Vuhan’dan çıkan orijinal virüs D tipine sahipti fakat G tipi dünya genelinde çok daha baskın hale geliyor, buna Birleşik Krallık da dahil. “