Evde bulunan küçülmüş mumlarınızı yeniden değerlendirebilirsiniz. Bunun için tencereye bir miktar su koyun. Su iyice kaynasın. Suyun üzerine başka bir kap koyun. O kabın içine de kırık mumları atın ve benmari usulü eritmeye başlayın. Bu şekilde eriyen mumlar su gibi akışkan hale gelecek.
Erittiğiniz mumları istediğiniz bir kaba dökün ve ipini de unutmayın. Artık yeni bir mumunuz var. Eski mumdan yeni bir mum yapmış oldunuz.
Eğer sıfırdan bir mum yapmak isterseniz de parafin almanız gerekecek. Çünkü mumun hammaddesi parafindir.-Kalıbınızı dolduracak kadar parafini,bunun %10-15’i kadar stearini eritme kabınalarak, ici su dolu genisce bir kapta benmari yontemi ile erimeye birakin. Parafinin icine su damlamamalidir.
Kalibiniz plastikse, dibini isitilmis bir civi vs. yardimiyla tam ortadan delin.
Mumun kaliptan kolay cikmasi icin arap sabunu-su karisimi hazirlayin ve bir firca yardimiyla bu karisimi kalibinizin ic kismina, her tarafa gelecek sekilde surun. Sonra kagit peceteyle iyice kurulayin.
Fitilinizi bir ucundan tutarak erimis olan karisima batirin, diger ucundan tutarak tekrar batirin ve donmaya birakin.
Donan fitili kalibin icine gecirin; 1 cm’lik kismini kalibin disinda birakin. Kirlenmemesi icin, bu 1 cm’lik fitilin uzerine kucuk bir kagit parcasi vs. koyun ve uzerini bir cam macunu ile kapatarak, kalibin dibine yapistirin. Fitilin diger ucunu, kalibin agzina ortalayarak yerlestireceginiz bir kalem yda tahta cubuga tutturun. Kalem yada cubuk, kalibin icine dusmeyecek genislikte olmalidir. Fitili kalibin tam ortasina gelecek sekilde ayarlayin.
Boya kullanacaksaniz, karisiminizi dilediginiz sekilde renklendirin. Az miktarda boya ile acik renk, daha fazla boya ile daha koyu renk mumlar elde edersiniz. Mumunuzun son halinde hangi rengi alacagini gormek icin acik renk bir zemine bir damla damlatarak donmasini saglayin;yada daha iyisi 1 cm kalinliginda karisimi cam bardaga dokerek derin dondurucuya koyun. Birkac dakika icinde donacaktir.
Koku kullaniyorsaniz, mumunuz 80 – 85 C°’ye geldiginde kokuyu ekleyin (koku miktarini belirlerken ureticinin tavsiyelerine uyun) ve karismasini saglayin.
Karisiminizi bu sicaklikta, agir agir, fitilin hizasindan kaliba dokun. (Kalan karisimi saklayin, daha sonra gerekli olacak.) Hava kabarciklarini gidermek icin bir cita vs. yardimi ile kalibin her tarafina hafifce vurun. Hic kabarcik kalmamali.
Mum, donarken, fitilin cevresinde kucuk bir cukur olusturur. Bu normaldir. Kalibinizin disi sogudugunda ve fitilin cevresinde cukur olustugunda, bunu doldurmanin zamani gelmistir.
Kalan karisiminizi yine 80 – 85 C° sicakliga getirin ve mumunuzun dip kisminin duz olmasi icin yeterince karisim dokerek cukuru doldurun.
Tamamen dondugunda ters cevirerek mumunuzu kaliptan cikarabilirsiniz. Mumu cikartmak icin, gerekirse kalibin tersine bir parca vurun yada bes ila on dakika buzlukta bekletin. Mumlari kaliptan asla kaziyarak cikarmaya calismayin.