Montessori eğitimi, İtalyanın ilk kadın doktoru olan Maria Montessori’nin adından geliyor. Bu eğitimin anlayışı temelde, çocukların belli sınırlar içinde serbest bırakılarak kendi kararlarını kendisinin verebilmesini içeriyor.
Özellikle 0-6 yaş arasındaki çocukların bilişsel-davranışsal gelişimlerini hedef alır. Çocuklara sağlanan olanaklar sayesinde, kendi seçimlerinin eğitimcinin onları isteklendirmesinin yerine geçtiği, kendi eylemleri sonucu hataların denetlenebildiği bir eğitim sistemidir. Montessori eğitimi, temelde kişiliğin oluşumu üzerinde durur.
Çocuk kendisine değer verildiğini ve kendisinin diğerlerinden ayrı, bağımsız bir kişilik olduğunu anlar. Her yaptığı davranışın sonucuna katlanması gerektiğini öğrenir. Yanlış hareketlerin sonuçlarının yine kendisine döneceğini anlar. Bu yöntemle amiyane tabir olan “deh demeden gitmeyen çocuklar” yetiştirmiş olmayız.
Bazı anneler için bu yöntemi uygulamak çok zor ancak kişiliğin sağlıklı oluşumu için önemli. Aksi takdirde her adımında destek bekleyen, kendi işini kendi göremeyen, yemeğini kendisi yiyemeyen, tuvaletine kendisi gidemeyen çocuklar yetiştirmiş oluruz.
Montessori Eğitiminin Temel İlkeleri:
• Çocuk, özeldir, tektir.
• Kendine has bir varlıktır.
• Çocuk etrafındaki maddesel dünyayı absorbe eder, gelecekte yetiştireceği kişi modelini biçimlendirir.
• Çocuk, insanların mimarıdır. Bu mimarlar farkında olmadan içlerindeki inşa planına uyarak kendi ritimleri doğrultusunda kendilerini geliştirmeye çalışırlar.
• Bu gelişime yetişkinler etki edemezler, çünkü onlar inşa planını bilmezler. Ancak, bir yetişkinin zamansız müdahalesi ya bu inşa planını tahrip edebilir ya da yanlış bir yöne yönlendirebilir.
• Montessori eğitiminin temel taşlarından birisi hazırlanmış çevredir. Çocuklar hazırlanmış çevredeki Montessori materyallerinden, bireysel ilgi ve eğilimine göre bağımsız olarak seçim yaparlar.
• Montessori okullarında çocuklar, istedikleri materyalle, istedikleri zaman, istedikleri yerde çalışırlar.
• Çocuklara istedikleri kadar tekrar etme imkanı sunulur. Erken öğrenen yeni bir çalışmaya geçebilecektir, çünkü öğrenmede herkesin farklı bir ritmi vardır.
• Materyallerdeki hata kontrolü çocuğun kendi hatasını bulmasıyla gerçekleşir. Başka birinden uyarıya, onaya ve düzeltmeye gerek kalmaz. Kendi kendisini düzeltmesine olanak sağlar. Böylece yetişkinden bağımsızlaşmak doğal olarak gerçekleşir.
Bu eğitim ilkelerine değer veren okullar yavaş yavaş uygulamaya geçmeye başladı. Özel kurslarda da eğitimler veriliyor. Bazı belediyeler de ebeveynler için Montessori eğitimi vermeye başladı.
Vodafone Her Şey Yanımda Pazaryeri, Vodafone'un mobil uygulaması "Her Şey Yanımda" üzerinden sunulan bir dijital…
Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir? Atopi, genetik yatkınlık sonucu vücudun çevresel alerjenlere aşırı tepki vermesi…
Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü! Bu özel gün, 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından…
E Vitamini Nasıl Kullanılır? Cilt bakımında E vitamininin kullanımı merak ediliyor. Bu vitaminin cilde olan…
Düşüşlerim fazla isimli şarkısıyla listelerde ilk sıralarda yer almayı başaran ve merak edilen isimlerden biri…
Gibi dizisinin yeni sezonunda Valkabit isimli bir bölüm eklendi ve hemen izlemek için herkes Exxen…