Categories: Sağlık

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Mpox, maymun çiçeği virüsü ile enfeksiyonun neden olduğu nadir bir hastalıktır. Maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığına neden olan virüs olan variola virüsü ile aynı virüs ailesinin bir parçasıdır. Mpox semptomları çiçek hastalığı semptomlarına benzer, ancak daha hafiftir ve mpox nadiren ölümcüldür. Mpox suçiçeği ile ilgili değildir.

Mpox, 1958’de araştırma için tutulan maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalığın iki salgını meydana geldiğinde keşfedildi. “Maymun çiçeği” olarak adlandırılmasına rağmen, hastalığın kaynağı bilinmemektedir. Bununla birlikte, Afrika kemirgenleri ve insan olmayan primatlar (maymunlar gibi) virüsü barındırabilir ve insanları enfekte edebilir.

İlk insan mpox vakası 1970 yılında kaydedildi. 2022 salgınından önce, birkaç orta ve batı Afrika ülkesindeki insanlarda mpox bildirilmişti. Önceden, Afrika dışındaki insanlardaki neredeyse tüm mpox vakaları, hastalığın yaygın olarak ortaya çıktığı ülkelere veya ithal hayvanlar yoluyla yapılan uluslararası seyahatlerle bağlantılıydı. Bu vakalar birden fazla kıtada meydana geldi.

İki tür maymun çiçeği virüsü vardır: Clade I ve Clade II. Mevcut salgındaki enfeksiyonlar Clade II veya daha spesifik olarak Clade IIb’den kaynaklanmaktadır.

Clade IIb ile enfeksiyonlar nadiren ölümcüldür. Hastalığın bu formunu alan kişilerin% 99’undan fazlasının hayatta kalması muhtemeldir. Bununla birlikte, ciddi şekilde zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişiler, 1 yaşın altındaki çocuklar, egzama öyküsü olan kişiler ve hamile veya emziren kişilerin ciddi şekilde hastalanma veya ölme olasılığı daha yüksek olabilir.

Clade I tipi maymun çiçeği virüsü% 10 civarında bir ölüm oranına sahiptir.

Maymun Çiçeği (Mpox) belirtileri nelerdir?

Mpox’lu insanlar genellikle ellerde, ayaklarda, göğüste, yüzde veya ağızda veya penis, testisler, labia ve vajina ve anüs dahil olmak üzere cinsel organların yakınında bulunabilecek bir döküntü alırlar. Kuluçka süresi 3-17 gündür. Bu süre zarfında, bir kişinin semptomları yoktur ve kendini iyi hissedebilir.

  • Döküntü, iyileşmeden önce kabuklar da dahil olmak üzere birkaç aşamadan geçecektir.
  • Döküntü başlangıçta sivilce veya kabarcıklar gibi görünebilir ve ağrılı veya kaşıntılı olabilir.

Mpox’un diğer belirtileri şunları içerebilir:

  • Ateş
  • Titreme
  • Şişmiş lenf düğümleri
  • Bitkinlik
  • Kas ağrıları ve sırt ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Solunum semptomları (ör. boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı veya öksürük)

Belirtilerin tümünü veya yalnızca birkaçını yaşayabilirsiniz

  • Bazen, insanlar döküntüden önce grip benzeri semptomlara sahiptir.
  • Bazı insanlar önce kızarıklık olur, ardından diğer semptomlar gelir.
  • Diğerleri sadece kızarıklık yaşarlar.

Mpox belirtileri, semptomları ne kadar sürer?

Mpox semptomları genellikle virüse maruz kaldıktan sonraki 3 hafta içinde başlar. Birinin grip benzeri semptomları varsa, genellikle 1-4 gün sonra kızarıklık gelişir.

Mpox’lu bir kişi, semptomların başladığı andan döküntü tamamen iyileşene ve taze bir cilt tabakası oluşana kadar başkalarına yayabilir. Bazı insanlarda enfeksiyon olduğu ancak semptom olmadığı bulunmuştur. CDC, iletimle ilgili yeni veya değişen bilgileri izlemeye devam edecektir.

Yeni veya Açıklanamayan Bir Döküntü veya Diğer Semptomlarınız Varsa…

Mpox’a sahip olduklarını düşünen veya mpox’u olan biriyle yakın kişisel temasta bulunan kişiler, mpox için test edilmeleri gerekip gerekmediğine karar vermelerine yardımcı olmak için bir sağlık uzmanını ziyaret etmelidir. Test edilmeniz gerektiğine karar verirlerse, örnekleri toplamak ve test için bir laboratuvara göndermek için sizinle birlikte çalışacaklardır.

  • Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından kontrol edilene kadar seks veya herhangi biriyle samimi olmak da dahil olmak üzere yakın temastan kaçının.
  • Bir sağlayıcınız veya sağlık sigortanız yoksa, yakınınızdaki bir halk sağlığı kliniğini ziyaret edin.
  • Sağlık hizmeti sağlayıcısına mpox’un Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunduğunu hatırlatın.
  • Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı gördüğünüzde, maske takın ve onlara bu virüsün bölgede dolaştığını hatırlatın.

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?

Mpox, bulaşıcı döküntüler, kabuklar veya vücut sıvıları ile doğrudan temas yoluyla kişiden kişiye yayılabilir. Ayrıca uzun süreli, yüz yüze temas sırasında veya öpüşme, sarılma veya seks gibi yakın fiziksel temas sırasında solunum salgıları ile yayılabilir.

Mpox’lu bir kişi, semptomların başladığı andan döküntü tamamen iyileşene ve taze bir cilt tabakası oluşana kadar başkalarına yayabilir. Bazı insanlarda enfeksiyon olduğu ancak semptom olmadığı bulunmuştur. Bununla birlikte, bugüne kadar, mpox’un semptomu olmayan kişilerden yayıldığına dair bir kanıt yoktur. CDC, iletimle ilgili yeni veya değişen bilgileri izlemeye devam edecektir.

Mpox nasıl önlenebilir?

  • Mpox gibi görünen bir döküntüsü olan insanlarla yakın, ciltten cilde temastan kaçının.
  • Mpox’lu bir kişinin kullandığı nesneler ve malzemelerle temastan kaçının.
  • Ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın veya alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın, özellikle yemek yemeden veya yüzünüze dokunmadan önce ve banyoyu kullandıktan sonra.

Mpox için hangi tedaviler mevcuttur?

Özellikle maymun çiçeği virüsü enfeksiyonları için herhangi bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, virüslerdeki genetik benzerlikler nedeniyle, çiçek hastalığını tedavi etmek için kullanılan antiviral ilaçlar mpox enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılabilir.

Mpox’u önlemek için bir aşı var mı?

Maymun çiçeği ve çiçek hastalığı virüsleri genetik olarak benzer olduğundan, çiçek hastalığı virüslerine karşı korunmak için geliştirilen aşılar mpox enfeksiyonlarını önlemek için kullanılabilir.

ABD hükümeti, virüse maruz kalan kişilerde mpox’u önleyebilecek iki stoklanmış aşıya (JYNNEOS ve ACAM2000) sahiptir.

hüseyin can çalışan

Share
Published by
hüseyin can çalışan

Recent Posts

Vodafone Her Şey Yanımda Kapanıyor! Neden Kapatılıyor?

Vodafone Her Şey Yanımda Pazaryeri, Vodafone'un mobil uygulaması "Her Şey Yanımda" üzerinden sunulan bir dijital…

% gün önce

Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir?

Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir? Atopi, genetik yatkınlık sonucu vücudun çevresel alerjenlere aşırı tepki vermesi…

% gün önce

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü!

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü! Bu özel gün, 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından…

% gün önce

E Vitamini Nasıl Kullanılır?

E Vitamini Nasıl Kullanılır? Cilt bakımında E vitamininin kullanımı merak ediliyor. Bu vitaminin cilde olan…

% gün önce

Şarkıcı Zedi Kimdir, Kaç Yaşında, Gerçek Adı Nedir?

Düşüşlerim fazla isimli şarkısıyla listelerde ilk sıralarda yer almayı başaran ve merak edilen isimlerden biri…

% gün önce

Valkabit Ne Demek, Gibi Dizisi Valkabit Anlamı Ne?

Gibi dizisinin yeni sezonunda Valkabit isimli bir bölüm eklendi ve hemen izlemek için herkes Exxen…

% gün önce
Netavantaj Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı