Masterchef yarışmasında Somer Şefin özel tarifleri arasında yer alan Ben Saksı Değilim tatlısı çok merak edildi ve içinde kullanılan malzemeler de merak edilmeye başlandı. Tatlıda kullanılan malt unu nedir ? sizlere bu unu anlatacağız.
Kavrulmuş malt unu, Türk Gıda Kodeksi’nde ekmek katkı maddesi olarak kullanımına izin verilen doğal bir katkı maddesidir. Kavrulmuş malt unu, malt ekstraktı ve bira maltı olarak da tanınmaktadır. Ekmek katkı maddeleri ürün kalitesinde belli özelliklerin daha iyi olması için kullanılır.
Hamura eklenen malt unu, su kaldırma özelliği bakımından istenilen kıvamda hamur elde edilmesine yardımcı olur. Kavrulmuş malt ununun, Su tutma kapasitesine olumlu etkisi vardır, bayatlamayı geciktirmektedir. Aynı zamanda renk vermektedir. İstenilen renge göre % 1-3 oranında kullanılması tavsiye edilmektedir.
Malt unu neden yapılır ? Malt, filizlendirilmiş taneler (çoğunlukla arpa) olup, genellikle sonradan sıcak havalı malt fırınlarında kurutulur. Malt, pişirilmiş tanelerin karakteristik kokusuna ve hafif tatlımsı bir aromaya sahiptir. Kavrulmuş malt unları, kuru ve serin ortamda saklanmalıdır. Kavrulmuş malt unu ekmekçilikte renklendirici olarak da kullanılmaktadır.
Ekmeklere güzel bir görünüm de veren kavrulmuş malt unu, esmer ekmeklerin rengini güçlendirir ve malt aroması sayesinde ekmeği de lezzetlendirir. Kavrulmuş malt unu, aynı zamanda kraker, bisküvi, çeşitli çerezler, grissini ve peksimet üretiminde de renk ve aroma arttırma amaçlı kullanılır. Hamur stabilitesini, düzgünlüğünü, raf ömrünü artırır ve bisküvilerde kırılma olasılığını da azaltır. Kavrulmuş malt unu ayrıca çikolata, tatlılar, sıcakta çözünen içecekler ve malt kahvesinin yanı sıra, bebek mamaları üretiminde de kullanılmaktadır. Kavrulmuş malt unu, siyah bira üretiminde bira renklendiricisi olarak da kullanılır. Sovital pidesi ve siyah rus ekmeği gibi ekmekler de kavrulmuş malt unu içermektedir.
Malt unu helal mi ?
En çok merak edilen konulardan biri de malt ununun helal olup olmadığı konusudur.
Malt unu, bira sanayinde ise alkollü içecek üretimi için hammadde özelliğindedir bu nedenle helalliği konusu şüphelidir. Eğer malt şurubu, üzüm suyunun şaraba dönüştürüldüğü gibi fermantasyona tabi tutulursa biraya dönüşür. Helalliği ortadan kalkar. Malt şurubu saf haliyle filtrelenip, paketlenip, pastörize edilerek malt içeceği şeklinde satışa sunulduğunda bu ürünün alkollü bir içecek olan bira ile hiçbir alakası yoktur. İçeriğindeki aroma maddeleri ve katkı maddelerindeki olabilecek şüphelerden dolayı sade olanları tercih edilmelidir. Ayrıca helalliğinin değerlendirilmesinde hammadde olan malt ekstraktının alındığı firmanın alkollü içki üretimi yapıp yapmadığı araştırılmalıdır.