Korona virüsün en öne çıkan belirtilerinden birinin yüksek ateş olduğu söyleniyor. Ateş haricinde, boğaz ağrısı, kuru öksürük ve geniz akıntısı yaşayan birinin, yüksek ihtimalle korona virüsüne yakalandığı düşünülüyor. Karın ağrısı ve ishal gibi şikayetler ise daha az görülen belirtiler arasında. Bazı hastalarda ise tat ve duyu kaybı da görülebiliyor. Eğer bu tür şikayetleriniz varsa, ALO 184 numaralı telefonu aramalısınız. Bu belirtilere sahipseniz, hattı aradıktan sonra, “Yurt dışından gelen biri var mı? Yurt dışından gelen biriyle temas var mı?” sorularına cevap vermeniz gerekiyor.
Koronavirüsün tedavisinde kullanılan ilaçlar nelerdir?
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Başhekimi ve Prof. Dr. Ahmet Demircan : “Başka bir viral hastalıklarda kullandığımız ilaçları kullanıyoruz. Sıtma ve romatizmada kullanılan bir ilacı kullanabiliyoruz. Biz sadece yeni geliştirilen ve Japonların geliştirdiği Çin’de de kullandıkları bir ilacı Türkiye’ye getiriyoruz. O ilaç gelince yatan hastalarda ve yoğun bakımlardaki hastaların tedavisinde kullanılacak ” dedi.
Kronik hastalıkları olanlar dikkat!
Akciğer hastalığı, KOAH, astım, hipertansiyon, diyabet gibi vücut direncini düşürecek hastalığa sahip insanlarda virüse daha çok rastlandığını belirtti. Virüsün eşyalar üstünde yaşama süresinin değişiklik gösterebileceğini aktaran Demircan, “Bunlar değişiklik gösterebilir 2-3 saat ve 2 günde olabilir. Önemli olan elinizi yıkadınız mı? Devamlı aralıklarla dokunduğunuz zaman bunları yaptınız mı? Gitgide virüsler azalacak. Yoksa hiçbir şeye dokunamaz hiçbir şeye değemez hale geliyoruz. Bir süre sonra paranoya ve panik oluyoruz. Yani virüsten çok insanları bu rahatsız edecek hale geldi