Havaların ısınmasıyla birlikte, kapalı alanlarda klima kullanımına başlandı. Kapalı ortamlarda birçok kişi aynı anda, maskesiz olarak nefes alıp verirken, hastalıkların bulaşma riski oldukça merak ediliyor.
Klima ile korona bulaşır mı?
Uzmanların klima kullanımı konusunda birbirinden farklı fikirleri bulunmakta.
Dicle Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Velat Şen “Klimalar kronavirüs için bir kaynak oluşturmamakta” dedi.
“Havalar gittikçe ısınmaya başladı. Özelikle ülkemiz gibi yaz aylarını çok sıcak geçiren bölgelerde virüsün etkinliği giderek azalacak. Yapılan çalışmalarda özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin ve İsviçre’nin içerisinde bulunduğu çalışmada yazın sıcak havayla beraber buna bağlı nem oranının düşmesiyle virüsün hareket kontrolü daha kolay olacaktır. Ancak tamamen kontrol altına alınacağı veya önlemlerin alınmaması anlamına da gelmemektedir. Ancak virüsün yayılım hızının daha da azalacağını düşünüyoruz.” diye ekledi.
Klimalar hastalık bulaştır mı?
“Klima yoluyla bulaşan ve klima hastalığı olarak bilinen ‘lejyoner hastalığı’ bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde uygun önlem alınmasa üst solunum yoluyla başlayıp sonrasında zatürre hastalığına ilerleyebilmekte ve ağır sağlık sonuçlarına neden olabilmektedir. Koronavirüs için aynı şeyi söylemek doğru değil. Klimalar çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz ki koronavirüs için bir kaynak oluşturmamakta. Ancak evdeki klimaların çok düzenli aralıklarla filtrelerinin değiştirilmesi, hijyen yapılması, bakımlarının belirli periyotlarla yapılması gerekiyor.”