“Bazı günler evden bile çıkabilecek gibi hissetmiyorum. Öyle zamanlarda Kış sanki çaldığı maviyi gizlice pijamamın cebine koymuş gibi hissediyorum.” gibi cümleleri sıkça kullanıyorsanız depresyonda olabilirsiniz.
Mevsimsel depresyon her yıl aynı zamanlarda ruh halimizi baltalayan bir ormancıdır adeta. Genellikle sonbahar ya da kış mevsiminde başlar, ilkbahar ya da yaz başlarında sona erer.
Tüm yıl boyunca hormonal üretimimiz değişkenlik gösterir. Bir teoriye göre sonbahar ve kış zamanlarında güneş ışığı alımının azalmasıyla, serotonin üretiminde de azalma görülür. Serotonin yatıştırıcı ve sakinleştirici bir etkisi olan nörotransmitterdir. Vücudumuzda yeterli miktarda serotonin bulunmadığında yorgunluk, karbonhidrat açlığı ve kilo problemleri ve depresyon ortaya çıkar. Enerji seviyemizdeki düşüşü kendimiz bile fark ederiz ki her zaman yaptığımız şeyler sanki daha zormuş gibi gelir. Bir türlü yapacaklar listesinde ilk sıraya çizik atamayız. Çünkü hala bütün bir günü yorgun bir şekilde hiç bir şey yapmadan ve daha da yorgun hissederek tamamlamak üzereyizdir. Ve yedikçe ağırlaşan bir kayaya dönüşebiliriz. Bu benim için pek geçerli değil ama sıkça duyuyorum, tespitler de bu yönde olduğu için yazdım. Ve karşı konulamaz asosyallik. Gerçekten tuhaf.
Depresyonu önlemek için şunlar yapılabilir:
Öncelikle gün ışığı almak çok önemli. Her gün yaşam alanımızın temiz hava ve gün ışığı ile dolmasına özen göstermeliyiz. Çok klişe ama boşuna dememişler ‘Güneş girmeyen eve doktor girer.’ diye.
Sonrasında ise egzersiz. İster 15-20 dakika müzik eşliğinde dans edin, zıplayın isterseniz yürüyüşe çıkın.
Son olarak da yediklerimizi dikkatlice seçmek.
Muz yemek serotoninizi direk tavan yaptırabilecek özelliğe sahiptir. Ayrıca içeriğinde ciddi bir potasyum oranına sahiptir ve bu da kas ve sinir sistemi için çok önemlidir.
Aslında muz yediğinizde sizin için depresyonla savaşır, sizi daha akıllı yapar, akşamdan kalmaya birebirdir, sabah bulantılarının ilacı, böbrek kanseri, diyabet, osteoporoz ve körlüğe karşı mükemmel koruyucudur. Hatta böcek ısırığınızın bile üzerine bir parça muz sürebilirsiniz.
Araştırmalar en az %70 kakao oranına sahip çikolatanın fenilalanin üretimini tetiklediğini ve bunun da beyindeki dopamin seviyesini yükselttiğini göstermektedir. Gün içerisinde modunuzu yeniden yükseltmek isterseniz ihtiyacınız olan tek şey en yüksek kakao oranına sahip çikolatayı yemek.
Gün içerisinde yeterli miktarda gün ışığı almak çok önemli. Bu yüzden güzel bir güne başlamak için perdeleri açmak yapılması gereken ilk şey olabilir. Ve belki sonrasında güneşi selamlamak. Eminim güneş de sizin kadar mutlu olacaktır.
Sarılmak iyi bir ilaçtır. Sarılmak enerji transferini sağlayarak karşımızdaki insan için mükemmel bir duygusal destektir.
Bilim adamlarına göre sarılmak hiç bir kelimeye ihtiyaç duymaksızın gerçekleştirebildiğimiz bir çeşit iletişim yöntemidir aynı zamanda.
Ayrıca araştırmalara göre masaj terapileri de serotonin seviyesini ve dopamin üretimini arttırırken, stress hormonu olan kortisolu düşürmektedir.
Sevgiyle gerçekleştirilen her dokunuş; fiziksel ya da ruhsal, en iyi ilaçtır.
Sahip olduğumuz güzel bir anıyı, sevdiğimiz bir kişiyi gibi bize mutluluk verebilecek bir anımızı düşünebiliriz. Mutlu anlarımızı hatırlamak beynimize serotonin üretimini arttırması için mükemmel bir hatırlatıcı.
Vodafone Her Şey Yanımda Pazaryeri, Vodafone'un mobil uygulaması "Her Şey Yanımda" üzerinden sunulan bir dijital…
Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir? Atopi, genetik yatkınlık sonucu vücudun çevresel alerjenlere aşırı tepki vermesi…
Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü! Bu özel gün, 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından…
E Vitamini Nasıl Kullanılır? Cilt bakımında E vitamininin kullanımı merak ediliyor. Bu vitaminin cilde olan…
Düşüşlerim fazla isimli şarkısıyla listelerde ilk sıralarda yer almayı başaran ve merak edilen isimlerden biri…
Gibi dizisinin yeni sezonunda Valkabit isimli bir bölüm eklendi ve hemen izlemek için herkes Exxen…