Ketamin Kullanımı Yaygınlaşıyor! Ketamin Tehlikesine Dikkat!

Ketamin Kullanımı Yaygınlaşıyor! Ketamin Tehlikesine Dikkat!

İnsanlarda ketamin anestezik olarak kullanılmış, ancak yan etkileri nedeniyle yerini daha güvenli maddelere bırakmıştır. Bununla birlikte, ketamin eğlence amaçlı kullanımda popüler hale gelmiştir. Kullanıcılar ketaminin dissosiyatif etkilerinden yararlanarak gerçeklikten kopma, eufori ve halüsinasyonlar yaşarlar. Ülkemizde popüler bir kullanım haline gelen ketamin, işin boyutlarını görmemiz açısından endişe veirici…

ketamin

Ketamin, kuvvetli analjezik ve hafif hipnotik özellikleri olan ve hızlı etki ortaya koyan anestetik bir ajandır. Günümüzde ketaminin farmakolojik kullanımı sınırlıdır. Ancak halüsinojenik etkileri nedeni ile ketamin klinik kullanıma girdikten hemen sonra suistimal edilmeye başlanmış ve son yıllarda yasadışı kullanımı, artış eğilimi göstermektedir. Ketamin HCl (2-o-klorofenil-2-metilaminosiklohekzanon hidroklorür) karakteristik hafif kokulu, beyaz, kristalize bir tozdur. Renksiz, kokusuz ve tatsız özelliklerinin olması, ketaminin yasadışı kullanım sıklığını arttırmaktadır. İnsanda ketamin karaciğer sitokrom P450 enzim sistemi tarafından farmakolojik aktif metaboliti olan norketamin ve dehidronorketamine dönüştürülür.

Ketaminin etki mekanizması komplekstir. Madde, beyinde N-metil-D-aspartat (NMDA), opiyat, muskarinik, kolinerjik ve nikotinik reseptörler gibi çeşitli reseptörler ile etkileşir. Subanestetik dozlardaki ketamin, akut kullanımda, şizofreni benzeri ve disosiyatif semptomlar oluşumuna yol açar ve kognitif fonksiyonları bozar. Ketaminin neden olduğu psikozda pozitif ve negatif şizofreni semptomlarının her ikisi de görülür. İlaç esas olarak sürekli dans ve rave partilerine devam eden gençler tarafından kullanılmaktadır. Eşcinsel ve biseksüel erkekler arasında da popülerdir. Ketaminin akut etkileri genellikle kullanımdan 15-45 dk. sonra ortadan kalkar. Madde sıklıkla diğer ilaçlar ile kombine halde kullanılır. Bileşiğin kronik etkileri hakkında çok az bilgi vardır. Ketamin, kokain bağımlılığına benzer bir bağımlılık gelişimine neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir