Categories: Sağlık

Karın Şişkinliği İçin Çözümler

Küçük bir sıkıntı ile “Hop” diye bel çevresinde 5 cm genişliyorsunuz. Bir çay saatinde galeta sizi şişiriyor ya da kot pantolonunuz sizi sıkıyor. Şişkinlikten şikayet ediyorsunuz. 30 yaşından sonra her 2 kişiden biri bundan şikayetçi. Uzmanlarla birlikte bu sorunun cevabını inceledik. Bu rahatsızlığın birçok nedeni ve çözümü olabilir.

1. Normalinden uzun bir kolon(kalın bağırsak): İçimizden bazılarının normalinden daha uzun kolona sahip. Doktorların söylediği gibi “dolikokolon”. Kolon uzunsa sindirilmiş gıdalar hareketsiz kalıyor. Doktorlar buna bağırsak tembelliği adı veriyor. Gerekli olan mayalanma iyi bir sindirim için daha önemlidir. Hava, bağırsakları genişletir ve karın şişer.
Çözümü: Yeterince su içtiğinizden emin misiniz? Her gün 1.5 litre su içmek çok basit ve çok önemli.

Beslenme alışkanlığımızı değiştirmek lazım mı? Tabii ki lifleri seçiyoruz: meyveler, sebzeler, kurutulmuş sebzeler ve tam tahıllar. Ama dikkat beslenme liflerden zengin ise ve siz hassasanız bunlar bağırsakları genişletir ve mukozayı tahriş eder. Ve şişkinliğe ve gaz oluşumuna davetiye çıkarır. Bu durumda sizin iyiliğiniz için meyveleri ve sebzeleri pişmiş olarak tüketin. Yarı tahılları işlemden geçirilecek ve meyveler yemekten daha sonra alınacak. Kısacası beslenme alışkanlığınızı değiştirmeden önce bir beslenme uzmanına ya da gastroentrologa başvurun. Onlar lifli gıdaları daha az veya daha çok tüketmenizi size söyler. Doktora gitmeden önce şişkinliği ve ağrıları hafifletebilirsiniz. 1 aylık tarçın kürü yapabilirsiniz. Bu antiseptik ve sindirim kolaylığı sağlıyor. 3 çay kaşığı tarçın ve en basiti 2 damla tarçın yağından her yemekten önce balın içine karıştırılarak yenilmelidir.

2. Egzersiz eksikliği: Bir fiziki aktivite bağırsakların çalışmasını ve gazın yok olmasını sağlar. Mümkün olduğu kadar sık hareket edin. Hangi sporu seviyorsanız onu yapın. Bu hareket karın duvarınızı güçlendirir.

3. Sindirim dengesizse suç kimde? Hava kirliliği, gübreler, genetiği değiştirilmiş gıdalar suçlu. Bu gibi gıdaları sindiremiyoruz ve bağışıklık sistemini zorluyor. Sık sık şikayete sebep olan gıdalar: lahana, kahvenin içindeki süt, yeni tolere edilmeden: gluten veya laktoz.
Çözümü: Bağırsaklarınız için her gün 1 doz prebiyotik ve probiyotik alabilirsiniz. 3 ay devam edin ve değişik markaları kullanın. 2 hafta içinde bir değişme olmazsa bir beslenme uzmanına veya gastroenterologa gidiniz.

4.Ayrıca psikolojik sebepleri olabilir: Bağırsak bizim duygularımızla irtibat içindedir. Korku ya da hayal kırıklığı bütün organizmada hormon salgılanmasına neden oluyor. Stresiniz varsa psikoterapi almanızda faydalı olabilir. Yoga ve meditasyon size yardımcı olabilir. Kendinize masaj da yapabilirsiniz: Göbeğinizin üzerinde ellerinizi üst üste koyun ve aşağıdan yukarıya 30 kere, diğer yöne de 30 kere masaj yapın. Bu hareket organlara ve bağırsaklara masaj yapacaktır.

Tüketilmesi tavsiye edilmeyen yiyecekler: Yağlı gıdalar, gaz yapan kuru baklagiller, lahana, karnıbahar, brokoli, kereviz ve sütteki laktoz. Yağsız balık tüketin. Eti yağsız tüketin, beyaz etin derisini yemeyin. Yiyecekleri yavaş ve oturarak yiyin. Gün içinde 1 litre su için. Sigara içmeyin. Fiziksel aktivite yapın.

hüseyin can çalışan

Share
Published by
hüseyin can çalışan

Recent Posts

Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir? Saç dökülmesi, birçok farklı faktöre bağlı olarak gerçekleşebilir. Genetik yatkınlık, stres,…

% gün önce

Cadılık Eğitimi Nedir, Cadılık Zanaatı Witchcraft Eğitimi Nasıl Alınır?

Cadılık Eğitimi Nedir, Cadılık Zanaatı Witchcraft Eğitimi Nasıl Alınır? Son günlerin akılları kurcalayan terimlerinden olan…

% gün önce

Hayonox Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Hayonox Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Eski adı Hayoon Figan Guliveya olan şarkıcı ismini Hayon Ox…

% gün önce

Mimar Ece Gürel’in Sır Dolu Ölümü

Mimar Ece Gürel'in Sır Dolu Ölümü İstanbul Kağıthane'deki evinden 2 Mart Pazar günü Belgrad Ormanı'na…

% gün önce

Yung Kafa & Küçük Efendi Kimdir, Gerçek İsimleri Nedir, Yüzleri Neden Yok?

Karanlık isimli parça ile listelere giren ve yeniden merak edilen isimlerden biri olmayı başaran Yung…

% gün önce

Elis Özbay Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Elis Özbay Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Olimpiyatlarda mücadele eden ilk Türk kadın milli kürekçi olan…

% gün önce
Netavantaj Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı