1972’de yaşanan bir uçak kazasının hikayesini anlatan Kar Kardeşliği filmi kısa zaman önce Netflix’te izleyici ile buluştu. İzleyiciyi ekrana kilitleyen filmdeki bazı sahneler ağızları açık bırakırken, olayların gerçekten yaşanıp yaşanmadığı düşündürdü.
1972 yılında, Uruguay’ın Montevideo kentinden Şili’nin Santiago şehrine gitmek üzere ‘Old Christians’ adlı amatör bir ragbi ekibi, Uruguay Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçak kiraladı. 12 Ekim’de çift motorlu Fairchild uçağı, 5 mürettebat ve 40 yolcuyla birlikte havalimanından ayrıldı. Hava koşulları nedeniyle, ertesi gün öğleden sonra Arjantin’in Mendoza kentinde mola verdiler. Ancak uçağın, And Dağları’nı güvenli bir şekilde geçebilecek yükseklikte olmaması sebebiyle, pilotlar güneydeki Planchón Geçidi’ne doğru bir rota belirledi.
Kalkıştan bir saat sonra pilot, Santiago’nun 110 mil güneyindeki Curicó, Şili’ye ulaştığını bildirdi ancak hâlâ And Dağları’nda olduklarını yanlış değerlendirdi. Kontrolörlerin hatasıyla, uçak inişe hazırlık amacıyla alçalmaya başladı ve Şili kontrol kulesiyle iletişimi kaybetti. 13 Ekim’de uçak, dağa çarptı, sağ kanadını ve ardından sol kanadını kaybederek Şili sınırına yakın bir yerde düştü. Kurtulanlar, karla kaplı dağlarda bulunan uçağı göremeyen kurtarma ekipleri tarafından 8 gün boyunca bulunamadı.
Kar Kardeşliği Filmi Gerçek Mi, Gerçekten İnsan Eti Yediler Mi?
İlk etapta 12 kişi, uçaktan fırlama ve sıkışma nedenleriyle öldü, 33 kişi kurtuldu. Yaralanan birçok yolcu, 3.500 metre yükseklikteki dondurucu soğukta enkazda mahsur kaldı. Yiyecekleri tükenen kazazedeler, açlıktan ölmemek için uzun tartışmaların ardından cesetleri yemeye başladı. Birkaç hafta sonra 6 kişi daha öldü. 29 Ekim’de çığ düşmesiyle uçağın içi karla kaplandı ve 8 kişi daha yaşamını yitirdi. 12 Aralık’ta hayatta kalan sayısı sadece 16 kişiye düştü, ve onlar da kendi başlarına kaçış yolları aramaya başladılar. Son olatak kurtuluyorlar.
Filmin oyuncu kadrosunda Enzo Vogrincic, Agustín Pardella, Matías Recalt, Esteban Bigliardi, Diego Vegezzi, Fernando Contigiani Garcia, Esteban Kukuriczka, Francisco Romero, Rafael Federman, Valentino Alonso gibi isimler yer almaktadır.
Kar Kardeşliği Filmi Uçak Kazasında Hayatta Kalan Kişiler
Gustavo Zerbino
Tomás Wolf’un canlandırdığı Gustavo Zerbino, hala Uruguay Rugby Federasyonu’nun Direktörü ve CEO’su. Zerbino ayrıca stres yönetimi, liderlik ve motivasyon alanlarında uzman. Dünya çapında birçok üniversitede konuşmalar yapmaktadır.
Eduardo Strauch
Kar Kardeşliği’nde Rafael Federman’ın canlandırdığı Eduardo Strauch bir mimar ve ressam. Strauch, 2019’da ödüllü Arjantinli-Uruguaylı yazar Mireya Soriano ile birlikte “Out of the Silence: After the Crash” adlı kitabı yazdı.
Álvaro Mangino
Kar Kardeşliği’nde Juan Caruso’nun canlandırdığı Álvaro Mangino, 1972 And Dağları’ndaki uçak kazasının ardından nispeten sakin bir hayat sürdü. Mangino, Piers Paul Reed’in “Alive: The Story of the Andes Survivors” adlı kitabına katkıda bulunanlardan biriydi.
Antonio “Tintin” Vizintín
Kar Kardeşliği’nde Agustín Della Corte’nin canlandırdığı Antonio “Tintin” Vizintín, geçtiğimiz günlerde 2023’te 70. yaş gününü kutladı. 1972 And Dağları’ndaki uçak kazasından kurtarıldıktan sonra hukuk okudu ve plastik ambalaj ve gıda endüstrisinde çalıştı.
Roberto Canessa
Kar Kardeşliği’nde Matías Recalt tarafından canlandırılan Roberto Canessa, pediatrik kardiyolog ve motivasyon konuşmacısı olarak kariyerine devam etti. Canessa, uçak kazası sırasında tıp öğrencisiydi ve hayatta kalanlara yardım etmeye çalıştı. Daha sonraki yıllarda üniversitede ders verdi ve hatta 1994’te Uruguay Cumhurbaşkanlığı için aday oldu, ancak seçimi kazanamadı.
Pedro Algorta
Kar Kardeşliği’nde Luciano Chatton’ın canlandırdığı Pedro Algorta, şu anda 72 yaşında. 1972 And Dağları’ndaki uçak kazasının ardından Montevideo’dan Buenos Aires, Arjantin’e taşındı ve burada Buenos Aires Üniversitesi’nde Ekonomi eğitimi aldı. 2016’da “Dağlara: And Dağlarında Hayatta Kalmanın Olağanüstü Gerçek Hikayesi ve Sonrası” adlı kitabı yazdı.
Nando Parrado
Agustín Padrella’nın canlandırdığı Fernando Parrado şu anda 74 yaşında ve Montevideo’da yaşıyor. Parrado, 2006’da yayınlanan “And Dağları’ndaki Mucize: Dağda 72 Gün” ve “Uzun Yürüyüş Evim” kitaplarını Vince Rause ile birlikte yazdı. Olayı anlatan “Alive: Back To” gibi çeşitli televizyon ve film belgesellerinde rol aldı. “And Dağları” (2006) ve “Yaşıyorum: And Dağları Plan Çöküşünden Kurtulmak” (2010) adlı belgeseller History Channel’da yayınlandı. Ayrıca bir TV sunucusu, girişimci ve motivasyon konuşmacısı olarak faaliyet gösteriyor.
Vodafone Her Şey Yanımda Pazaryeri, Vodafone'un mobil uygulaması "Her Şey Yanımda" üzerinden sunulan bir dijital…
Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir? Atopi, genetik yatkınlık sonucu vücudun çevresel alerjenlere aşırı tepki vermesi…
Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü! Bu özel gün, 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından…
E Vitamini Nasıl Kullanılır? Cilt bakımında E vitamininin kullanımı merak ediliyor. Bu vitaminin cilde olan…
Düşüşlerim fazla isimli şarkısıyla listelerde ilk sıralarda yer almayı başaran ve merak edilen isimlerden biri…
Gibi dizisinin yeni sezonunda Valkabit isimli bir bölüm eklendi ve hemen izlemek için herkes Exxen…