Yapılan araştırmalara göre her 4 kişinden birinde folik asit sentezlemenmesini sağlayan mekanizma düzgün çalışmıyor. Türk kadını maalesef bu konuda şanssız ve bu ihtiyacın beslenme ile karşılanması pek mümkün olmuyor. Bu nedenle de direkt metabolize olan folik asitlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Destek alınması son derece önemlidir.
Folik asitin bebeğin beyin ve omurilik sisteminin gelişmesi için çok önemli bir görev üstlenmektedir. Uzmanlara göre bebeğin gelişiminde beyin ve omuriliğin meydana gelmesi, hamileliğin ilk 3 ayında gerçekleşmektedir.
Anne adaylarının ilk 3 ayda folik asit desteği alması uzmanlar tarafından önemle tavsiye edilmektedir. İlk 3 ayda kan folat düzeyinde düşüklük varsa DNA ve RNA sentezi bu durumdan kötü etkilenmektedir. Hücre bölünmesinde sıkıntılar meydana gelmekte ve nöral tüp oluşumu ve kapanması olumsuz etkilmektedir. Folik asit desteği de bu noktada çok önem kazanmaktadır.
Ülkemizde folik asitin aktifleştirilmesini engellenmesi bir genetik bozukluk olarak adlandırılıyor ve ülkemizdeki kadınlarda da yaygın olarak görülen bir durum. Beslenme desteği alınması yanı sıra folik asit preparatları da alınmalı ve alınırken dikkat edilmelidir. Metafolin içeren yeni tip folik asit preparatları, genetik bozukluk nedeniyle folik asitin etkisiz kalmasını engelliyor. Metafolin alınmadığı takdirde folik asitin etkili olmayacağı bilinmelidir. Bu tip bir eksiklik olup olmadığı kontrol ettirilmeli ve sonrasında doktor kontrolünde destek alınmalıdır. İlk 3 ay boyunca destek alındıktan sonra da kontrol devam ettirilmelidir.