Kocaman görünen kulaklıklar neredeyse tüm gençlerin kulaklarında. Artık müzik dinleme aleti olmaktan çıkmış bir moda objesi haline gelmiş durumda. Daha çok kulakta değil boyunda taşınıyor. Herkesin rengi ve tercihi farklılık gösteriyor. Bunlar nasıl çıktı nasıl yayıldı biz de anlamadık 🙂 Fiyatları marka ve kalitesine göre 50-400 tl arasında değişiyor.
Kulak içi kulaklıklar, özellikle uzun süre takıldığında kulakta rahatsızlık ve ağrıya yol açabiliyor. Bu da onları uzun süre kullanmayı imkansız hale getiriyor. Kulak üstü kulaklıklar, özellikle süngerli modeller ergonomik oldukları için bir tercih sebebi. Bu tip kulaklıklar kulağınıza basınç uygulayarak dışarıdan gelen sesleri büyük ölçüde izole eder ve kulaklığın performansını arttırır. Kulak içi modellere göre kulağınızı daha iyi kapatarak sesin kulağınıza daha net ve kaliteli ulaşmasını sağlar.
Kulaklık alırken nelere dikkat etmeli?
* Ergonomik bir kulaklık, rahatsızlık yaratmamalı. Kulaklık denerken, kulağınızda mümkün olduğunca uzun tutmaya çalışın.
* Kablosu yeterince uzun olmalı. Kısa kablolar alanınızı kısıtlar ve kısa sürede yıpranma, hasar görme hatta
kopma olasılığı daha yüksektir. Piyasanın en iyi kulaklıklarının kablo uzunluğu genelde üç metredir.
* Müzik dinlemiyorken kulaklığı takıp, dış sesleri ne kadar duyduğunuzu kontrol edin. İyi bir kulaklık müzik yokken bile dış sesleri ekarte eder.
* Kulaklık almaya giderken yanınızda mutlaka müzikçalarınızı götürün ve tek tek tüm kulaklıkları deneyin. Kulaklık kadar müziğin çıkış kaynağı da aldığınız sesi etkiler. Son kararı her zaman kulağınız verir!
* Kablolu kulaklıkları tercih edin. Kablo, sesin kulağınıza en doğru ve net şekilde ulaşmasını sağlar.
* Yetkililere kabloda bulunan altın ve gümüş oranını sorun. Bu materyaller ses değerini arttırıcı bir etkiye sahip.
* Teknik özelliklerini (empedans, desibel, frekans aralığı gibi) gözden kaçırmayın. Ancak unutmayın ki bunlar kulaklığın kâğıt üzerindeki özellikleridir. Dinlemeden karar vermeyin!
‘Ünlü’ tasarımlar
Ünlülerin huyudur, bir şeyi kullanmakla kalmaz ille üstüne ismini yazdırmak isterler. 50 Cent “Ünlü birinin kulaklığını takmanın müzik dinlemeye bir kimlik kazandırdığını” söylerken haksız da sayılmazdı. Lady Gaga , Jay-Z, P. Diddy, David Guetta, Daft Punk, Justin Bieber ve hatta LeBron James farklı markalar için özel kulaklıklar tasarladı. 50 Cent’i haklı çıkarırcasına, bugün bu markaların en çok satan modelleri arasında ünlülerin tasarladığı kulaklıklar yer alıyor.
Bu kısaltmalara dikkat!
Ohm: Empedans olarak tanımlanan enerji çekim gücü, genellikle 16-32 Ohm arası bir değerle tanımlanır. Bu değer ne kadar yüksek olursa o kadar iyi.
dB: Desibel değeri kulaklığın verdiği sesin şiddetidir. Yüksek desibelin alacağınız sesin ‘kalitesi’ ile hiçbir ilgisi yoktur.
Hz: Kulaklığın frekans aralığını tanımlar. Düşük frekanslar daha yavaş titreşen bas seslerdir. Yüksek frekanslar daha hızlı titreşen tiz seslerdir. Frekans aralığı ne kadar geniş olursa, kulaklığınız size o kadar zengin ses aralığı sunar. Aralık genişledikçe ayrıntıları daha çok duymaya başlarsınız.
‘Gürültü Önleyici’ nedir?
1950’lerde kokpit gürültüsünü engellemek için kabin görevlilerinin kulaklıklarında kullanılan teknoloji bugün birçok kulaklıkta kullanılıyor. İsmi ‘Noise Cancellation/Isolation’ yani ‘Gürültü Önleyici’. İki farklı teknik kullanılarak, kulaklığın dışarıdan gelen tüm sesleri izole etmesi sayesinde müzik dinleme keyfiniz katlanıyor. Ancak görüntüsüne aldanarak tüm büyük kulaklıkların dışarıdan gelen sesleri bloke ettiği kanısına kapılmayın. Ve kulaklık alırken mutlaka üzerinde ‘Noise Cancellation’ ya da ‘Noise Isolation’ yazmasına dikkat edin.