Hangi lekenin nasıl çıkarılması gerektiğini bilmiyor olabilirsiniz. Evdeki malzemelerle ya da kolayca temin edilebilecek malzemelerle birçok lekeyi çıkarmayın mümkün. Tüm lekeleri ve kurtulma yöntemlerini, leke çıkarma rehberini sizlerle paylaşıyoruz.
Bira lekesi: Nane ruhu katılmış suyla lekeyi ıslatıp silebilirsiniz.
Kan lekesi: Oksijenli suyla lekeyi ıslatın ve 15 dakika sonra durulayıp çamaşırı normal şekilde yıkayın.
Sakız lekesi: Lekeli kumaşın altına buz küpü yerleştirin ve sakızı katılaştırın. Daha sonra bir bıçak yardımıyla usulca kazıyın. Kalan lekeleri de trikloretilenle silebilirsiniz.
Mum lekesi: Bıçağın sırtıyla mumu kazıyın. Lekenin altına veya üstüne gelecek şekilde kağıt havlu koyup ütüleyin ve mumun erimesini sağlayın. Kağıt havlu mumu emdikçe değiştirin. Son halan kısımları da benzin ile silin.
Çikolata lekesi: Sadece soğuk su ile yıkamak çoğu kez yeterli olur. İnatçı bir lekeyse sabun ve sığır ödü kullanın. Sirkeyle ıslatılmış bir bezle de silebilirsiniz. Diğer bir yöntem de gliserinli ılık suda bekletip sonra durulamaktır.
Kolalı, şekerli içecek lekesi: Nemini almak için lekenin üstüne talk pudrası veya mısır unu serpin ve kuruyunca fırçalayın. Son olarak da sabunlu suyla silin.
Kahve lekesi: Ilık gliserin sürün. Suyla karıştırılan beyaz sirke karışımıyla durulayın.
Baharat ve sos lekesi: Soğuk suyla durulayın ve üzerine sıcak su, gliserin karışımıyla kompres yapın. Yarım saat bekledikten sonra durulayıp çamaşırı yıkayınız. Suyla karıştırılmış amonyak ve çamaşır sodası da işe yaramaktadır.
Kuş pisliği lekesi: Amonyak veya beyazlatıcıya batırılan bezle kompres yapın.
Margarin, terayağı, krema ve süt lekesi: Pamukludaki lekeyi su ve sabunla veya trikloretilen ilavesiyle yıkayıp çıkarın. Renk veren kumaşlarda suyla amonyak karışımını kullanın. İpek, yünlü gibi narin kumaşlardaki lekenin üstüne talk pudrası serpin. Pudra yağı çektikten sonra fırçalayabilirsiniz.
Meyve suyu lekesi: Sıcak süte lekeli yeri batırın. Beyaz sirke ve maden suyu da etkili olmaktadır. Leke tamamen çıkana dek yarım saat arayla aynı işlemi tekrarlayın. Leke hala duruyor ise biraz griserin damlatınız.
Kırmızı meyve lekesi: Lekenin üzerine limon suyu sıkın. Duruladıktan sonra normal olarak yıkayınız.
Sebze ve meyve lekesi: Yünlülerde beyaz sirke ile kompres yapılmalıdır. Yapay ve sentetik kumaş ise sabunlu su kullanınız. Doğal kumaşlarda yarı yarıya su ve alkol karışımıyla ıslatın. Sonra da %25 asetik asit ile lekeyi silin.
Mürekkep lekesi: Mürekkepler farklı içerikte olabilmektedir. Çok narim kumaş ise gliserin sürüp iki saat sonra da durulayın. Yünlü ve ipeklilerde alkol ve su karışımı ile batırdığınız bezle silin. Renkli pamuklularda ise beyaz sirke ve su karışımı ile lekeyi silin. Beyaz ve renk salma riski olmayan pamuklu kumaşlarda da lekeye 90 derece alkol uygulayın. Leke çok inatçı ise oksijenli su kullanılabilir fakat bu da yetersiz olursa limon suyu ve tuzu deneyiniz. Her defasında uygulama yapıp durulayın.
Çimen lekesi: Beyaz sirke ile kompres yapınız ve sabun veya sığır ödü ile yıkayın. Beyaz pamukluda lekeyi limonlu su ile ovun ve durulayın. Hassas çamaşırlarda nane ruhu kullanabilirsiniz.
Ketçap lekesi: Lekeli kumaşı soğuk suyla yıkayın. Yarı yarıya sulandırılmış beyaz sirke ile silin. Sonuç alamazsanız da kumaşı sıcak süte batırmayı deneyiniz.
Makyaj malzemesi lekesi ve ayakkabı boyası lekesi: Lekeyi kesinlikle ıslatmayınız. Önce özenli bir şekilde lekeyi sıyırın sonra terebentin veya beyaz ispirtoyla siliniz.
Ruj lekesi: Leke üzerine ısıtılmış gliserin sürüp ovun ve hemen durulayın. Eter veya margarin sürüp temizleyin ve yıkayın.
Makyaj lekesi: Lekeyi eterle silin. Temizleme losyonunuz varsa bunu da içine katabilirsiniz.
Küf lekesi: Oksijenli su ile kompres yapınız. Amonyaklı su veya limon suyu ve tuz ile ovabilirsiniz. Beyaz renk pamuklu kumaşlarda seyreltilmiş çamaşır suyu kullanabilirsiniz.
Süt lekesi: %28 amonyak uygulayabilirsiniz.
Çamur lekesi: Kuruduktan sonra fırçalayınız. Su ve sabun yardımıyla yıkayınız. İzi halen duruyorsa limon suyu ile lekeyi siliniz.
Nikotin lekesi: 90 derece alkol ile kompres yapınız.
Yağlı boya lekesi: Boyanın çeşidine göre su veya beyaz ispirto kullanınız. Boya paketi üzerini okuyunuz.
Ter ve deodorant lekesi: %28 amonyaklı su karışımını lekeye uygulayınız. Narin kumaşlar için limon suyu uygulayınız. Yünlülerde beyaz sirke su karışımı kullanınız.
Ispanak lekesi: Ispanak lekesini çiğ patates ile ovun ve sonrasında ılık sabunlu su ile yıkayın.
Şeker lekesi: Şeker lekesi çabuk çözünür, ılık su ile silebilirsiniz.
Çay lekesi: Lekeyi sabun ile yıkayın ve sirkeli su ile durulayınız. Sentetik kumaş ise limon suyu kullanın. Eskiden kalan bir leke ise ılık gliserin ile silin ve sabunla yıkayın, durulayın.
Taze domates lekesi: Süt ile lekeyi silin.
İdrar lekesi: Ilık suyla yıkayın. Daha sonra %28 amonyak veya maden suyuna bastırıp bekletin.
Kusmuk lekesi: Biraz amonyak karıştırılmış sıcak su ile silinebilir.
Şarap lekesi: Beyaz sirke ve su karışımıyla temizleyebilirsiniz. Lekenin daha iyi çıkması için kaynamış olan süre bastırıp yarım saat bekletebilirsiniz.
Tanımlanamayan lekeler için ne yapılmalıdır?
Lekeyi soğuk suya batırıp kompres yapınız. Kuruduğunda da leke belirgin ise önce benzin ile sonra da trikloretilen ve sonra terebentinle silinebilir. Kenarları iz yaptı ise de kaynar suyun buharına kumaşı tutunuz.
Vodafone Her Şey Yanımda Pazaryeri, Vodafone'un mobil uygulaması "Her Şey Yanımda" üzerinden sunulan bir dijital…
Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir? Atopi, genetik yatkınlık sonucu vücudun çevresel alerjenlere aşırı tepki vermesi…
Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü! Bu özel gün, 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından…
E Vitamini Nasıl Kullanılır? Cilt bakımında E vitamininin kullanımı merak ediliyor. Bu vitaminin cilde olan…
Düşüşlerim fazla isimli şarkısıyla listelerde ilk sıralarda yer almayı başaran ve merak edilen isimlerden biri…
Gibi dizisinin yeni sezonunda Valkabit isimli bir bölüm eklendi ve hemen izlemek için herkes Exxen…