Gebelikte en çok yaşanan sıkıntıları “Güzellik Hemşiresi” Dilek Hanım sizler için yazdı. Eğer siz de hamileyseniz ve aklınızda bazı soru işaretleri varsa güzel hemşiremizin yazdıklarına bakabilirsiniz.
Bulantılar : Genellikle gebeliğin ilk üç ayında görülen mide bulantısı zamanla etkisini yitirerek kaybolur.Bulantının sebebi östrojen ve beta Hcg hormonlarındaki artışla ilintilidir.Çok ağır yemeklerden,kızartma ve şıralı tatlılardan bu dönem de uzak durmanızı tavsiye ederim.Sabahları uyanır uyanmaz su bile içmeden biraz kraker,leblebi tarzı hafif tuzlu yiyecekler atıştırmanız bulantının önüne geçebilir.Tabi gebelikte tuz kısıtlaması gerektiren bir rahatsızlığınız yoksa.Yemekten sonra dişlerinizi hemen fırçalamamak da bulantının önlenmesinde etkili olur.Son olarak midenizi uzun süre boş bırakmayın,ara ara atıştırn.İlk 3 aydan sonra bile bulantınız devam ediyorsa bu durumu doktorunuzla paylaşın.
Aşırı kilo alımı : Sanırım biz bayanların gebelikle ilgili en büyük korkusu.(45 kiloyum ben bile korkuyorum.)Normal bir gebelikte 8-12 kg alınması gerekiyor ama gebelik öncesi fazla kilolarınız varsa,gebeliği buna göre planlayıp öncesinde bir diyetisyen yardımı ile fazlalıklardan kurtulmanızı tavsiye eder,bunun gördüğüm yüzlerce örnekten sonra doğum sonrasında çok daha zor olduğunu hatırlatırım.
Kabızlık :Hormonal değişiklikler ve demir prepatlarının tüketimi maalesef ki gebelikte kabızlığa yol açıyor.Günde 2,5 lt su tüketimi,bol sebze ve meyve tüketimi,kuru erik gibi posalı yiyeceklerin tüketimi bu durumun önüne geçmek için en ideal yöntemlerden.Doktorunuza danışmadan asla herhangi bir ilaç bitkisel içerikli bile olsa kullanmayın.Tüm bu yaptıklarınıza rağmen kabızlıktan kurtulamıyorsanız derhal doktorunuza başvurun.
Mide yanması : Bu durum gebeliğin son 3 ayında görülüyor çoğunlukla.Bebeğin sindirim organlarına baskı yapması sonucu oluşur.Az ama sık yemek,yağlı soslu yiyeceklerden uzak durmak,kafein içeren içeceklerin tüketimini kısıtlamak sıkıntıyı hafifletebilir.
Uykusuzluk ve yorgunluk : Yine ilk 3 ay da gebelerimizin en fazla yakındığı durum.Hele ki çalışıyor yada evde ağır sorumluluklar altındaysalar.Bu durum yine değişen hormonlar ve gebeliğe bağlı ortaya çıkan enerji ihtiyacının tam karşılanamamasıyla alakalı.Bol bol dinlenmenizi,mümkünse öğle saatlerinde 1 saatlik bir uyku kaçamağı yapmanızı tavsiye ederim.Ağır fiziksel aktivitelerden ve ev işlerinden özellikle bu dönemde uzak durmanızda fayda var.
Çatlaklar : Sanırım bunu yaşamayan gebe sayısı oldukça düşük.Cildin elastikiyet durumuyla ilintili olarak gebelerin çoğu bu durumu yaşıyor.Tatlı badem yağı ile her gece masaj yapmanızı,cildinizi sık sık nemlendirmenizi ve bol bol su içmenizi tavsiye ederim.
Karnın ortasında beliren koyu renkli çizgi : Hiç üzülmeyin,gebeliğin sonlanmasıyla birlikte o çizgi de gidecek.
Solunum zorluğu : Bu durum daha çok gebeliğin 30. haftasından sonra büyüyen rahimin diyaframa yaptığı baskı sonucu oluşur.Baş yüksekte yatmanızı,yavaş hareket etmenizi ve dik yürümenizi tavsiye ederim.Hiç üzülmeyin 36.haftadan sonra bebek doğum kanalına inmeye başlayacak ve bu sıkıntı ortadan kalkacaktır.
Gebelikte saç dökülmesi ve ciltte meydana gelen renk değişimleri: Şimdi bu konuda bir çok doktor farklı şeyler söylüyor ama genel görüş şu yönde.Saçlarınız doğumdan sonrada dökülmeye devam edicek ama bebek 6 aylık olduktan sonraki süreçte normalden daha hızlı büyüyecek yani bu durum kelliğe yol açmıyor,üzülmeyin sakın bu da geçecek.Cilt lekelenmesine gelince özellikle açık tenliyseniz bunu yaşamanız olası.Güneş koruyucusu olmadan tek gün geçirmemek,korunmasız güneşlenmemek ve her şeye rağmen yine de lekelenirseniz bunun dünyanın sonu olmadığı bilip üzülmemek yapacaklarınızın başlıcaları sevgili anne adayları :))
Sık idrara çıkmak : Gebeliğin son 3 ayında yine garanti yaşayacağınızı düşündüğüm bir durum.Bu zamana kadar istisnasını görmedim hiç.Büyüyen rahimin mesaneye yaptığı baskı sonucu çok sık idrara çıkarsınız ve bunun çözümü de yok ve normal bir durum amaa sık idrara çıkmaya idrar yaparken ağrı ve yanmada eşlik ediyorsa derhal doktora.
Duygusal değişimler : Sevgili anne adayları ilk 3 ay yaşadığınız o gerginlik,gerekli gereksiz ağlama isteği var ya bunu neredeyse herkes yaşıyor,aldığınız sorumluluk,değişen hormonların vücutta oluşturduğu farkındalık sizi daha kaygılı yapabilir sevdiklerinizden yardım alın ve size zaman ayırmalarını isteyin.Eğer bu durum aldığınız desteğe rağmen devam ediyorsa bir uzmandan yardım almanız yararlı olabilir.
Tüm bunlar genel gebelik yakınmaları bunlara ek olarak tamamen size özgü yakınmalarda yaşamış yada yukarıda bahsedilen yakınmaların çoğunu yaşamamış olabilirsiniz.Gebeliğiniz de aynı siz gibi yegane,biricik.Bu sebeple kendinizi başkalarıyla kıyaslamadığınız gibi gebeliğinizi de kıyaslamayın.Her zaman çevrenizde neyi nasıl yapmanız gerektiğini söyleyen bir çok bilmiş vardır,önemsemeyin.Gebelik bir kadının hayatta en fazla bir kaç kez deneyimleyebileceği bir durum,keyif almaya bakın,tüm bu yakınmalar geçecek bunu hiç unutmayın ve bu süreç size dünyaları verseler saçının telini vermeyeceğiniz bir canı getirecek.Bence tadını çıkarın,azıcıkta nazlanın,sevgiler.
kaynak: http://www.guzellikhemsiresi.com/
Vodafone Her Şey Yanımda Pazaryeri, Vodafone'un mobil uygulaması "Her Şey Yanımda" üzerinden sunulan bir dijital…
Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir? Atopi, genetik yatkınlık sonucu vücudun çevresel alerjenlere aşırı tepki vermesi…
Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü! Bu özel gün, 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından…
E Vitamini Nasıl Kullanılır? Cilt bakımında E vitamininin kullanımı merak ediliyor. Bu vitaminin cilde olan…
Düşüşlerim fazla isimli şarkısıyla listelerde ilk sıralarda yer almayı başaran ve merak edilen isimlerden biri…
Gibi dizisinin yeni sezonunda Valkabit isimli bir bölüm eklendi ve hemen izlemek için herkes Exxen…