Mevsim geçişlerinde grip gibi hastalıkların görülme riski artıyor. Hastaneler her yaştan hastalarla dolup taşıyor. TV programları, haber bültenlerinde her yıl duymaya alışık olduğumuz grip aşısı tabirini yine duymaya başlıyoruz. Bazı insanlar grip aşısını gerekli bulurken bazıları bir pazarlama oyunu olarak görüyor. Peki siz ne düşünüyorsunuz?
Grip aşısı gerekli mi?
Grip aşısını gerekli gören kesim piyasadaki mevcut aşıları tüketmiş ve yenilerini beklemeye başlamış. Şu an aşı temininde bir sıkıntı bulunuyor. Bazı uzmanlar astım, diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, nörolojik ya da nöromuskuler hastalıkları olan çocuklar ve bu çocuklar ile aynı evde yaşayan diğer kişilerin aşı olması gerektiğini söylüyor.
Grip aşısı gereksiz mi?
Aşının gereksiz olduğunu söyleyenler ise aşının sadece birkaç enfeksiyon tipine karşı etkili olup diğer türlerini engelleyemeyeği için gereksiz olduğunu savunuyor. “Eskiden grip aşısı mı vardı?” diyen bir kesimi de unutmamak lazım.
Canan Karatay uyarıyor: Grip aşısı olmayın!
Karatay aşının içindeki alüminyumun ileride alzeimer hastalığına yol açabileceğini söylüyor ve ekliyor: “Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede beslenme çok önemli. Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeli kuralını asla bozmadan taze sebze ve meyve tüketimini artırmalı. Probiyotik gıdalar çok önemli. Ev yoğurdu, ev turşusu, ev sirkesi bunlar arasında çok önemli yer tutuyor. D vitamini alımı da önemli.
Soğan ve sarımsağın gribe karşı bir kalkan olduğunu unutmamak gerek. Bol sıvı almak her zaman önemli. Tabii bir de egzersiz. En iyi egzersizin ise tempolu yürüyüş olduğu (asla koşma değil) unutulmamalı.” diyor.
Çocuklar grip aşısı olabilir mi?
6 aylık çocuklardan başlayarak her yaştan insan grip aşısı olabilir. En uygun zaman ise Eylül ayının sonu ve Ekim’in ilk haftasıdır.
Grip aşısının çocukları bütün hastalıklardan korumayacağını söyleyen Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, “6 ay ile 36 ay arasındaki çocuklara yarım doz, 36 aydan büyüklere tam doz şeklinde yapılmalıdır. İlk 9 yaşta ise eğer grip aşısı ilk defa uygulanıyorsa 1 ay arayla 2 doz olarak yapılmalıdır. 9 yaş ve üstü çocuklarda da tek doz yeterli olur. Aşıdan ‘bu sene yaptırdık, çocuğumuz hiç soğuk algınlığı olmayacak’ gibi bir beklenti olmasın. Aşı sadece influenza virüsünden korunmayı sağlar. Geriye kalan hastalıkları çocuk geçirecektir” diye konuştu.