Categories: Sağlık

Gıdalardaki En Zararlı Katkı Maddeleri!

Hazır gıdalar artık lüks değil ihtiyaç haline geldi. Günümüzde endüstriyel gıda üreticileri doğal ve sağlığa zararlı olmayan gıda katkı maddeleri yerine ucuz olması sebebiyle kimyasal ve sentetik olanları tercih ediyor. Bunun sonucunda da maalesef zehirleniyoruz!

Hazır gıdaların ambalajları üzerindeki içindekiler kısmını okuduğumuzda şaşkına dönüyoruz. Gıdaların üzerinde hiçbir koruyucu madde içermez yazısı sizi yanıltmasın, bu katkı maddesi bulunmadığı anlamına gelmiyor.

  1. Aspartam: Suni tatlandırıcı olan aspartam kimyasal bir maddedir. Baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, eklem ağrısı, bulantı, uyuşukluk gibi birçok zararı vardır. Zayıflamak için tatlandırıcı kullanılması oldukça zararlı olacaktır.
  2. Yüksek Fruktoz Mısır Şurubu: Kötü kolesterol seviyesini (LDL) hızla yükseltmekte ve diyabet hastalığının oluşmasında rol oynamaktadır Kansızlık, kalp büyümesi ve obeziteye de neden olmaktadır. Ketçap, mayonez krema, kola, şekerleme, hazır çorba, çikolata gibi özellikle çocukların tükettiği gıdalarda bulunması ürkütücü.
  3. Monosodyum Glutamat (MSG) ya da E621: MSG lezzet arttırıcı olarak kullanılan bir eksitoksin maddedir. Eksitoksin hücreleri aşırı uyardığı için zarar görüp ölmesine sebep olmaktadır. Aşırı kullanım Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalıkları gibi hastalıklara neden olabilmektedir. Birçok cips, baharatlar gibi hazır gıdalarda MSG bulunmaktadır.
  4. Trans Yağ: Trans yağ, kötü kolesterol (LDL) seviyesini yükseltmektedir. Kalp krizi, kalp rahatsızlığı ve inme riskini ciddi ölçüde arttırdığı bilinmektedir. Bağışıklık sistemini zayıflatan trans yağlar birçok hazır gıdada bulunmaktadır. Ambalaj üzerinde yazan “hidrojenize yağ” trans yağ demektir.
  5. Gıda boyaları: Yapay gıda renklendiricileri özellikle çocuklardan uzak tutulmalı. Çocuklarda davranış bozuklukları ve IQ seviyesi düşmesine sebep olmaktadır. Sunset yellow (E110) Tartrazin ( E102) Karmoisine (E122) Panceau (E124) Quinoline (E104) Allura red (E129) Sodyum Benzoat (E211) gibi renklendirici gıda boyalarına özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Renkli olan tüm hazır gıdalar, gıda boyası içerebilmektedir.
  6. Sodyum Sülfit: Özellikle işlenmiş et ürünlerinde etiketlerde E250 koduyla yer alan raf ömrü uzatıcı koruyucu madde baş ağrısı, nefes problemleri, kaşıntı gibi sorunlara neden olmaktadır. Kolon kanserini tetikleyen bu madde özellikle çocuklarda beyin tümörü oluşturuyor.
  7. Sodyum Nitrat/ Sodyum Nitrit: Raf ömrü uzatma özelliği olan bu madde kanseri tetikliyor.
  8. BHA ve BHT: Bütilat Hidroksi Anizol (BHA) ve Bütilat Hidroksi Toluen (BHT) adlı maddeler koruyucu maddelerdir. Beynin sinir ağını etkiliyor, davranış değişikliklerini oluşturuyor ve kanseri tetikliyor. Tahıl ve tahıl ürünlerinde, sakızlarda, bitkisel yağlarda, patates cipslerinde, tazeliği korumak için kullanılıyor.
  9. Sülfür Dioksit: Bronş problemleri, düşük kan basıncı ve anaflaktik şok etkileri vardır. Astımlılarda astım atağını artırabilmektedir. Fırınlanmış ürünler, çaylar, çeşniler, deniz ürünleri, reçellerde bulunabilmektedir.
  10. Potasyum Bromat: Bu katkı maddesi belki de en çok tükettiğimiz madde olabilir. Ekmek yapımında ve unlu mamullerde hacmi arttırmak ve ekmeğin rengini beyazlatmak için kullanılmaktadır. Ekmeğin beyazlığını sağlayan bu madde az miktarda da tüketilse çeşitli sorunlara neden olabiliyor. Beyaz ekmek tüketmenizi tavsiye etmiyoruz.
hüseyin can çalışan

Share
Published by
hüseyin can çalışan

Recent Posts

Vodafone Her Şey Yanımda Kapanıyor! Neden Kapatılıyor?

Vodafone Her Şey Yanımda Pazaryeri, Vodafone'un mobil uygulaması "Her Şey Yanımda" üzerinden sunulan bir dijital…

% gün önce

Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir?

Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir? Atopi, genetik yatkınlık sonucu vücudun çevresel alerjenlere aşırı tepki vermesi…

% gün önce

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü!

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü! Bu özel gün, 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından…

% gün önce

E Vitamini Nasıl Kullanılır?

E Vitamini Nasıl Kullanılır? Cilt bakımında E vitamininin kullanımı merak ediliyor. Bu vitaminin cilde olan…

% gün önce

Şarkıcı Zedi Kimdir, Kaç Yaşında, Gerçek Adı Nedir?

Düşüşlerim fazla isimli şarkısıyla listelerde ilk sıralarda yer almayı başaran ve merak edilen isimlerden biri…

% gün önce

Valkabit Ne Demek, Gibi Dizisi Valkabit Anlamı Ne?

Gibi dizisinin yeni sezonunda Valkabit isimli bir bölüm eklendi ve hemen izlemek için herkes Exxen…

% gün önce
Netavantaj Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı