Gevşek bebek sendromu, bebeklerd karşı kas direncinin azalması durumu sonucunda oluşan kas gevşekliği durumu olarak açıklanmaktadır. Gevşek bebek sendromu nedir ?
Halk dilinde Gevşek Bebek Sendromu olarak adlandırıla ve belirtilerinin çocukluk zamanlarında görülebildiği SMA hastalığı, tıpta Spinal Müsküler Atrofi(SMA) olarak bilinmektedir. Hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklanan, genetik bir hastalıktır. Çekinik genetik geçişli bir hastalık olması nedeniyle taşıyıcı olan anne ve babadan, bozuk genler çocuğa geçtiğinde bu hastalık oluşmaktadır.
Gevşek bebek hastalığının en önemli belirtisi, bebeğin kurbağa pozisyonunda yatmasıdır. Bebeğim el, kol ve bacak hareketleri azalır ve dışa doğru kıvrılır. Gevşek Bebek Sendromu’na ise D ve B12 vitamin eksikliğinin neden olduğu bilinmektedir. Hipotonik (gevşek) bebek tedavisine başlamadan önce hiptoniye yol açan nedenin bulunması ve sonrasında da SMA tedavisine başlanması gerektiği uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Uzmanlar hipotaninin tek başına bir hastalık olmayacağı ve çok çeşitli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabileceğini belirtmektedir. Omurilik, kas ve sinir hastalıkları, genetik hastalıklar, tiroid bezinin az çalışması, bazı vitamin eksiklikleri ve özellikle akraba evliliği durumlarında sık görülen doğuştan metabolik hastalıkların bu hastalığıa yol açabildiği bilinmektedir. Maalesef ki SMA hastalığı tedavisi konusunda tıp kesin bir çözüm bulabilmiş değildir.