Anneler, bebekleri için en iyisini ister. Hamile kalmadan önce, bir doktora başvuran anne adaylarına çeşitli vitamin takviyeleri verilebilir. Bunlardan en çok üzerinde durulanı ise folik asit desteğidir. Çünkü, hamilelik boyunca alınan folik asit takviyesinin, bebeğin omurgasında ve beyninde oluşabilecek hasarlara karşı koruyucu olduğu söyleniyor. Özellikle hamileliğin ilk haftalarında folik asite duyulan ihtiyaç artar, çünkü bebeğin beyin ve spinal kord gelişimi 3. ve 4. haftalarda olur. Şimdiye kadar şüphe etmeden kullandığımız folik asitin, bebekte down sendromuna yol açabileceği iddiası ortaya atıldı.
Folik Asit, Down Sendromunu Önler mi?
Yapılan araştırmalara göre, bebeklerde down sendromu görülme sıklığının, folik asit kullanmayan annelerin bebeklerinde arttığını gösteriyor. Aynı zamanda hastalığın, sigara veya alkol kullanan, kronik hastalığı bulunan, diyabet, hamilelikte aşırı ısı yükselmesi olan, hamileyken ilaç kullanan, akraba evliliği yapmış, anne, baba veya diğer çocuklarında benzer hastalık bulunan ve ırksal risk faktörleri taşıyan annenin bebeklerinde daha sık görültüğüne de bilinen bir gerçek.
Folik Asit Down Sendromu Yapar mı?
ATV’nin haberine göre de folik asitin fazla kullanılması down sendromuna sebep olabiliyor. Vücudun ihtiyacından fazla folik asit alımında, bebeğin beyin yapısında da anomaliler görülebiliyor.
-kaynak; ATV haber