Türk milleti olarak genelde ataerkil bir aile yapısına sahibiz. Yani ailelerde genelde erkek egemenliği var. Erkek ne derse o olur. Evi erkek yönetir. “Erkek evin direğidir. ” gibi sözler bile bulunmuştur. Evin masraflarını erkek karşılar. Eve erkek bakar. Dolayısıyla evin yönetiminden erkekler sorumludur.
Erkek kazandığı paranın bir kısmından evin hanımına harçlık olarak verir. Evin hanımı da o parayla ev için ne gerekliyse onları alır ve genelde kadına pek para düşmez. Ancak kadın o paradan artırabilirse kendi için de çok nadir olarak alışveriş yapabilir. Eğer çocuklar varsa bu paradan öncelik çocuklara olur.
Bazı ailelerde ise durum daha farklıdır. Evin erkeği maaşını aldığı gün kadına verir. Kadın o paranın muhasebesinin tutar. Ev masrafları için ayırır, faturalar için ayırır, çocuklar için düzenler. Erkek de bir miktar harçlık alır.
Her iki bireyin de çalıştığı durumlarda genelde alışverişler birlikte yapılır. Paralar ortak kabul edilir. Birleşen paradan ortak harcalar yapılır. Herkesin kendi parasıyla ilgilendiği durumlar da istisnaidir.
Sizde durumlar nasıl? Evi kim yönetiyor?
Dipnot: doğru yazım arttırmak mı artırmak mı diye düşündünüz mü? Türk Dil Kurumu her iki yazımı da doğru kabul ediyor 🙂 Bu yüzden iki türlü de yazabiliriz, yanlış olmaz.