Categories: Gurme

Evde Ekmek Nasıl Yapılır?

Herkesin kendi sokağa çıkma yasağını ilan etmesi gereken günümüzde, erzakları evlere stokladık. Dışarıya mümknü olduğunca az çıkmaya çalışıyoruz. Bol bol un aldık ve hamur işi olan yiyeceklere doyuyoruz. Poğaçalar, börekler, kekler, kurabiyeler.. Canımız sıkıldıkça yapıp yiyoruz. Korona virüsü ülkemizden gittikten sonra hepimizin obez olma tehlikesi olsa da yemeden duramıyoruz.

Evden çıkmadan, fırına gitmeden ekmek yapabiliriz. Nefis Yemek Tarifleri adlı YouTube kanalında harika bir ekmek tarifi verildi. Evinizin rahatlığında, sıcacık pişireceğiniz ekmeğin yapımına geçelim.
Evde Ekmek Nasıl Yapılır?

Evde Ekmek Yapılışı Tarifi
2 yemek kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5-2 su bardağı ılık su (350 ml)
4 su bardağı un (500g)
2 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için; Yoğurt

Evde Ekmeğin Hazırlanışı
1.Öncelikle mayayı çözdürmekle işe başlayalım. Bunun için ılık suya maya ve şekeri ekleyerek karıştıralım. Benim şuan kullandığım maya aktif kuru maya olduğu için çok fazla bekletmeyeceğim. Normal maya kullanacaksanız 8-10 dakika arası mayanın aktifleşmesi için bekletirseniz yeterli. Eğer instant maya kullanacaksanız bekletmenize gerek yok, yaş mayayı da aynı şekilde çözdürerek kullanabilirsiniz.
2.Yoğurma kabına unu alalım, üzerine tuzu ekleyerek ortasını çukurlaştıralım. Çözdürdüğümüz mayayı çukura boşaltalım, hamuru yoğurmaya başlayalım. Ne kadar yumuşak cıvık kıvamlı bir hamur hazırlarsanız ekmekleriniz de o kadar yumuşak olur. Hamur yumuşak olduğu için elinize yapışacaktır. Bunu önlemek için elimizi hafifçe ıslatarak hamuru toparlayalım.
3.Daha sonra hamurun üzerini kapatalım ve üstünü bir bezle kapatarak 40 dakika kadar mayalanmaya bırakalım. Ortam ne kadar sıcak olursa hamurda o kadar hızlı mayalancaktır.
4.Mayası gelen hamurun üzerini açalım, yine elimizi hafifçe ıslatarak hamurun havasını alalım.
5.Ardından hamuru un serptiğimiz tezgaha boşaltalım. Elimizle yoğurarak hamuru toparlayalım.
6.Daha sonra hamuru 8 eşit parçaya keselim.Keserken yine hamurun yapışmaması için kestiğimiz bıçağı ıslatmak da fayda var.
7.Böldüğümüz hamurları bezeler haline getirelim ve bu aşamada elimize ve tezgaha yapışmaması için bol bol unlayalım.
8.Fırın tepsisine pişirme kağıdını yerleştirelim, bu sayede tepsiyi yağlamaya veya unlamaya gerek kalmayacaktır.
9.Bezeleri elimizle yuvarlayarak kenarları daha ince olacak şekilde rulo haline getirelim. Dilerseniz rulo yapmadan daire şeklinde de pişirebilirsiniz ama ben mink minik ekmeklere benzemeleri için bu şekilde hazırladım.
10.Şekillendirdiğimiz hamurları fırın tepsisine yerleştirelim, tepsi mayasının gelmesi için üzerlerine nemli bir bezi örterek 15-20 dakika bekletelim. Üzerlerini bu şekilde örtmezseniz hamurların üzerleri kuruyup çatlayacaktır. O yüzden mutlaka üzerlerini nemli bir bez ile örtün.
11.Tepsi mayası gelen hamurların üzerlerini açalım ve bir fırça yardımı ile çırpılmış yoğurdu hamurların üzerlerine tek tek sürelim. Bu sayede ekmeklerin üzeri nar gibi kızaracaktır.
12.Yoğurt kullanmak istemezseniz yine bir fırça ile üzerlerine su sürebilirsiniz. Eğer ekmeklerin üzerlerinin taş fırın ekmeği gibi olmasını isterseniz de un serpebilirsiniz.
13.Son olarak eskin bir bıçak le üzerlerine kesikler atalım. İstediğiniz şekilde yandan ya da ortadan kesikler atabilirsiniz.
14.Ekmekleri önceden 230°C de ısıttığımız fırında yaklaşık 20-25 dakika pişmeye bırakalım.
15.Bu arada özellikle belirtmek istediğim bir püf noktası var, fırını ısıtmaya başlamadan önce mutlaka fırının tabanına ısıya dayanıklı bir kap içerisine su koymayı unutmayın. Su buharı ekmeklerinizin yumuşacık pişmesi için çok önemli.
16.Üstü ve altı nar gibi kızaran yumuşacık ev yapımı ekmeklerimiz hazır. İlk sıcağı çıktıktan sonra dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.

Nefis Yemek Tariflerine teşekkür ederiz.

hüseyin can çalışan

Share
Published by
hüseyin can çalışan

Recent Posts

Vodafone Her Şey Yanımda Kapanıyor! Neden Kapatılıyor?

Vodafone Her Şey Yanımda Pazaryeri, Vodafone'un mobil uygulaması "Her Şey Yanımda" üzerinden sunulan bir dijital…

% gün önce

Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir?

Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir? Atopi, genetik yatkınlık sonucu vücudun çevresel alerjenlere aşırı tepki vermesi…

% gün önce

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü!

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü! Bu özel gün, 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından…

% gün önce

E Vitamini Nasıl Kullanılır?

E Vitamini Nasıl Kullanılır? Cilt bakımında E vitamininin kullanımı merak ediliyor. Bu vitaminin cilde olan…

% gün önce

Şarkıcı Zedi Kimdir, Kaç Yaşında, Gerçek Adı Nedir?

Düşüşlerim fazla isimli şarkısıyla listelerde ilk sıralarda yer almayı başaran ve merak edilen isimlerden biri…

% gün önce

Valkabit Ne Demek, Gibi Dizisi Valkabit Anlamı Ne?

Gibi dizisinin yeni sezonunda Valkabit isimli bir bölüm eklendi ve hemen izlemek için herkes Exxen…

% gün önce
Netavantaj Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı