Categories: Sağlık

Damacana Su Sağlıklı Mı?

Su insan hayatı için oldukça önemli ve yeterli su içmediğimiz de bir gerçek. Vücudumuz, işlevlerini tam olarak yerine getirebilmesi için yeterli su içilmesi gerekmektedir. Yetişkin bir erkeğin günde 3 litre (yaklaşık 13 bardak), yetişkin bir kadının da 2,2 litre (yaklaşık 9 bardak) su içmesi sağlık için önemlidir.

Günümüzde herkes su ihtiyacımızı karşılamak için damacana su mu kullansak, pet şişe ile su mu alsak yoksa arıtma cihazı alıp arıtma mı yapsak diye düşüyor. Damacana su sağlıklı mı değil mi oldukça merak ediliyor.

Maalesef ki damacanalar hakkında zararlı olduğu iddiaları mevcut. Damacanalarda Bisfenol A adlı maddenin bulunduğu ve birçok hastalığa da neden olduğu biliniyor. Diyabet, kalp hastalıkları, üreme ve cinsel fonksiyon bozuklukları ve kansere kadar giden rahatsızlıklara neden olabiliyor. Bu duruma damacanaların güneşte bekletilmesi neden olmaktadır. Bu damacanalar açık alanda güneşte veya depo önlerinde bekletilmektedir. Daha önceden bu madde kanserojen olarak görülmüyordu fakat Dünya Sağlık Örgütü maddeyi kesin olarak kanserojen olan maddeler sınıfına aldı. Damacanalar sağlıklı mı değil mi siz düşünün…

Bisfenol A maddesi PET şişeler içinde bulunmadığı için damacanalara göre daha sağlıklıdır. Yine de pet şişelerin de sıcağa maruz kalmaması gerekmektedir. Doğru koşullarda saklanan damacana su sağlıksızdır diyemeyiz. Doğru şekilde dezenfekte edilip yeniden doldurulan ve doğru şekilde saklanan damacana sağlıklı olabilecektir. Ama maalesef güven sorunu olacağı için sizleri tek kullanımlık PET damacana ya da şişeleri almanızı tavsiye ediyoruz. Cam damacana almak da iyi bir çözüm olacaktır.

Su arıtmanın da ne kadar güvenli bir yöntem olduğu da tartışılır. Su arıtma cihazlarının filtreleri düzenli değiştirilmeli ve bakteri barındırmaması için tüm iç kısmının düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Tıpkı su sebillerinin bakteri barındırması kolay olduğu ve temizlenmesi gerektiği gibi arıtma cihazları da sürekli temizlenmelidir.

Plastik olan her kap kimyasal maddelerden yapılıyor ve en önemli nokta da sıcağa maruz kalmamasıdır. Sıcağa maruz kalan bardaklar, tabaklar, saklama kapları oldukça zararlı bir hale gelebilmektedir. Bu arada plastik bardakların sert olanları, yumuşak olanlara göre daha sağlıklıdır. Yumuşak olan plastikler naylon yani plastiğe daha yakındır demektir.

hüseyin can çalışan

Share
Published by
hüseyin can çalışan

Recent Posts

Avukat Alim Yılmaz Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Avukat Alim Yılmaz Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Albinizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Avukat Alim…

% gün önce

Vodafone Her Şey Yanımda Kapanıyor! Neden Kapatılıyor?

Vodafone Her Şey Yanımda Pazaryeri, Vodafone'un mobil uygulaması "Her Şey Yanımda" üzerinden sunulan bir dijital…

% gün önce

Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir?

Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir? Atopi, genetik yatkınlık sonucu vücudun çevresel alerjenlere aşırı tepki vermesi…

% gün önce

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü!

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü! Bu özel gün, 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından…

% gün önce

E Vitamini Nasıl Kullanılır?

E Vitamini Nasıl Kullanılır? Cilt bakımında E vitamininin kullanımı merak ediliyor. Bu vitaminin cilde olan…

% gün önce

Şarkıcı Zedi Kimdir, Kaç Yaşında, Gerçek Adı Nedir?

Düşüşlerim fazla isimli şarkısıyla listelerde ilk sıralarda yer almayı başaran ve merak edilen isimlerden biri…

% gün önce
Netavantaj Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı