Koronavirüs ile mücadele, ülke ve dünya olarak hepimizi oldukça sarstı. Bireysel olarak neler yapabileceğimiz, kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyabileceğimizi düşünüyoruz. Bu dönemde bir kısmımız Covid-19’a yakalandı, bir kısmımız ise henüz yakalanmadı.
İçimizden koronavirüsüne yakalananlardan çok ağır atlatanlar veya hastalığa yenik düşenler oldu. Bir kısmımız ise çok hafif atlattı. Testte pozitif çıkmasına rağmen, hiçbir belirti göstermeyenlere rastladık. Yapılan bir çalışmanın verileri umut verdi. Hafif COVID-19 geçirip atlatan insanların vücutları, COVID-19’a sebep olan virüse karşı aylar sonra bile antikor pompalayan bağışıklık hücreleri taşıyor. St. Louis – Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürütülen yeni çalışmaya göre bu gibi hücreler ömür boyu devam edebilir ve her zaman antikor üretebilir.
Koronavirüse karşı Kalıcı Antikor Nasıl Sağlanır?
Patoloji, bağışıklık bilim, tıp ve moleküler mikrobiyoloji yardımcı profesörü eş yazar Ali Ellebedi, şöyle aktarıyor: “Geçtiğimiz sonbaharda, COVID-19’a yol açan virüs enfeksiyonunun ardından antikorların hızla azaldığına yönelik raporlar mevcuttu. Ana akım medya ise bu durumu, bağışıklığın uzun ömürlü olmadığını demeye getirecek biçimde yorumladı. Fakat bu noktada verileri yanlış yorumlamışlardı. Akut enfeksiyon sonrasında antikor seviyelerinin düşmesi normal. Ancak seviye sıfırlanmıyor; düzlüğe giriyor. Biz ise burada, ilk belirtilerden 11 ay sonra insanlarda antikor üreten hücreler olduğunu bulduk. Bu hücreler ömür boyu yaşıyor ve antikor üretiyor. Bunlar, uzun süren bağışıklığa yönelik güçlü kanıtlar.”
Bir virüs enfeksiyonu sırasında, antikor üreten bağışıklık hücreleri hızla çoğalıp kanda dolaşıyor ve antikor seviyelerini tavana çıkarıyor. Enfeksiyon geçtiğinde, bu gibi hücrelerin çoğu ölüyor ve kandaki antikor seviyeleri düşüyor. Uzun ömürlü plazma hücreleri adı verilen ve antikor üreten ufak hücre popülasyonu ise kemik iliğine göç edip buraya yerleşiyor. Sonrasında bu hücreler, virüsle yeniden karşılaşma ihtimaline karşı kan dolaşımına devamlı şekilde düşük seviyede antikor salgılıyorlar.
Vodafone Her Şey Yanımda Pazaryeri, Vodafone'un mobil uygulaması "Her Şey Yanımda" üzerinden sunulan bir dijital…
Atopi Nedir? Atopik Hastalıklar Nelerdir? Atopi, genetik yatkınlık sonucu vücudun çevresel alerjenlere aşırı tepki vermesi…
Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü! Bu özel gün, 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından…
E Vitamini Nasıl Kullanılır? Cilt bakımında E vitamininin kullanımı merak ediliyor. Bu vitaminin cilde olan…
Düşüşlerim fazla isimli şarkısıyla listelerde ilk sıralarda yer almayı başaran ve merak edilen isimlerden biri…
Gibi dizisinin yeni sezonunda Valkabit isimli bir bölüm eklendi ve hemen izlemek için herkes Exxen…