Diş fırçalamak ağız sağlığı için oldukça önemlidir. Doğru fırçalamamak ya da hiç fırçalamamak ağız sağlığı için olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Diş fırçası seçerken onaylı olan bir diş fırçası olmasına dikkat edilmelidir. Kötü kalitede bir diş fırçası her şartta zararlı olabilecektir.
Her yemekten sonra fırçalamak gerekmektedir. Bu mümkün olmuyorsa da, her yemekten sonra ağız mutlaka bol su ile çalkalanmalıdır. Gece, yatmadan önce diş fırçalama kesinlikle yapılmalıdır. Yiyecek artıklarının bulunduğu bir ağız bakteri plağının oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Fırçalama sırasında gereğinden daha fazla kuvvet uygulamak fırçanın dişetine zarar vermesine sebep olabilmektedir. Diş fırçasının kıl yapısı yumuşak ve fırçalama da doğru yapılırsa dişlere zarar vermemektedir. Fakat gereğinden fazla sert ve uçları deforme olup iyice yuvarlatılmamış kıllara sahip bir fırça ile yapılan yanlış fırçalama diş minesine zarar vermektedir. Doğru olmayan bir biçimde, sert ya da günde 3’ten fazla olmak üzere çok sık diş fırçalamanın, diş eti hastalıkları ve hatalı dolgu ya da kaplamalarda olabilen diş eti çekilmelerine benzer sonuçlara yol açabildiğini vurgulayan DentGroup Periodontoloji Uzmanı Dr. İlay Maden, “Diş çekilmeleri ileri aşamalarda ise diş kaybına neden olabilir” uyarısında bulunuyor.
Her yemekten sonra diş fırçalamanın zararlı olduğu söylenebilir, bu doğru değildir. Uygun özellikte bir diş fırçası ile, çok fazla baskı uygulamadan diş fırçalanması ağız sağlığı için faydalı olacaktır. “Dişlerim beyazlasın” ya da “dişlerim tertemiz olsun” şeklinde düşünerek diş fırçasını bastırarak fırçalama yapmamanız gerekmektedir.