Pamukçuk birçok bebekte görülebilmektedir. Pamukçuk en çok dil ve damak bölgesinde çıkan beyaz lekelerdir. Bu beyazlıkları geçirmek için kullanılan karbonat kullanılıyor. Ancak karbonat kullanımı ağızdaki yaranın daha da büyümesine sebep olmaktadır.
Çok bilgi sahibi olunmayan ancak bebeklerde en sık görülen bir durum olan pamukçuğun giderilmesi için uygulanan yanlış yöntemler, hastalığın iyileşmesini sağlamak yerine iyileşme sürecini uzatabilmektedir. Bu yöntemlerden birisi de tartışmasız olarak karbonatlı su kullanımıdır.
Eskiden beri kullanılan ve faydalı olduğu düşünülen ancak faydası olmadığı gibi zararı olan karbonatlı su, mantaj enfeksiyonu olan pamukçuğun daha da yayılmasına neden olmaktadır.
Karbonat bebeğe kesinlikle verilmemeli ve göğüs ucuzuna da sürülmemelidir. Bu yapılan doğru olmadığı gibi başka sorunlara da yol açabilir.
Pamukçuk nasıl geçer ?
Pamukçuk kendi kendine geçmez ve tedavi gerekmektedir. Pamukçuk için mantara karşı etkili antimikotikli damlalar 7-10 gün süreyle kullanılmalıdır. Aynı damla göğüs ucu içinde kullanılabilir. Sorun geçene kadar damla kullanılabilir. Biberon ve emziğin steril edilmesi çok önemlidir.
Pamukçuk olan bir bebek emmeye devam etmelidir. Ayrıca anne sütü ile beslenen bebeklerde pamukçuk oluşumu daha az görülmektedir. Memenin steril edilmesi için anne sütü kullanılabilir. Meme süt ile silinerek yeterince steril edilmiş olacaktır.