Anne baba olanların aklındaki sorulardan biri de “Bebekler için yürüteç zararlı mı?” sorusudur. Bebeklerin kas sistemi 6.aydan itibaren ayaklarının üzerine basmaya uygundur. Günde 15-20 dakika yürütecin üzerinde durabilmelerinde bir sakınca görülmez. Aileler yine de endişe ederler.
Yürüteç çok gerekli bir alet midir?
Eskileri de düşünecek olursak yürüteç olmazsa olmaz bir ihtiyaç değildir. Yani her bebek sahibi olanın mutlaka yürüteci olması gerekir diye bir şey yoktur.
Yürüteç de bir sektördür. 40 TL’den başlayıp 250-300 TL’ye kadar yürüteç çeşitleri mevcuttur. Ucuzuyla pahalısı arasında fonksiyon farkı çok olmasa da masa kısmındaki oyuncaklar farklı olabiliyor.
Yürüteçlerin ne gibi zararları olabilir?
Vücudu daha yerçekimine karşı dik durmaya hazırlıklı olmadığından yığılarak duracağı için kifoz ya da skolyoz gibi omurga eğriliklerine neden olabilir.
Kalça yapıları tam gelişmeden, tüm vücut ağırlığının simetrik ya da asimetrik olarak kalçalara yüklenmesi sonucu kalça problemleri oluşabilir.
Bebek yürüteçte aslında yürümez, ayakları ile iteleme yapar. Bacak boyu kısa geldiği ve tam basmayı bilemediği için parmak ucuna basar ve bu alışkanlığa neden olabilir . Böylece yürüdüğü zaman parmak uçlarında yürüyebilir.
Bebeğini kaşla göz arasında masa örtülerini tutup çekerek masa üzerindeki ağır cisimleri üzerine düşürür veya akla gelmedik binbir türlü tehlikeye maruz kalabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmalarda 1-12 ay arasında geçirilen kafa travmalarının nedenleri arasında, %90 oranında yürüteç kazaları tesbit edilmiştir.
Bebek kısıtlı bir mekanda kaldığı için de psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkiliyebilmektedir.