Baharın gelmesiyle birlikte diyet yapmak isteyenler artıyor ve bugünlerde de ayran diyeti sıkça duyulmaya başlandı. Ayran diyeti nedir konusunu sizlere açıklayacağız.
Baharın gelmesiyle birlikte herkes sağlıklı ve hızlı olarak kilo vermek istiyor. Ayran diyetinin adı da yeni duyulmaya başlandı ve oldukça ilgi çekmeyi başardı. ayran diyeti nasıl yapılır ? Ayran diyeti, 3 öğün ayran içilen ve herhangi bir ara öğün de bulunmayan diyet olarak açıklanabilir.
Ayran oldukça sağlıklı bir içecek olduğu gibi yazın da serinletici bir içecek olarak tüketilmektedir. Bir bardak az yağlı ayran; 9 gram karbonhidrat 6 gram süt proteini, ve 3 gram yağ içermektedir. Kalsiyum, fosfor, riboflavin, potasyum gibi vitamin ve mineraller de içermektedir.
Probiyotik bakteriler de içeren ayran sağlık için önemli olup sindirim sistemini destekler ve bağışıklık sistemini korur. İçerdiği vitamin B2 ile vücut için gerekli olan enerji ihtiyacı da ayran ile karşılanabiliyor.
Ayran ile zayıflamanın temeli kalsiyumun iştahı kestiği yani beynin gıda alımını teşvik edici etkisini azalttığı söylenmektedir. Kalsiyum alınarak iştah kesilebilmektedir. Ayran protein içerdiği için tokluk hissi sağlamakta ve kas gelişimini de sağlamaktadır. Midede hacim kaplayan sıvı ayran doygunluk hissi sağlamaktadır.
Ayran diyeti uygulanırken yağsız, tuzsuz ve ev yapımı yoğurt olması gerekmektedir. Tatlı isteğini azaltmak ve lif artışını sağlayarak doygunluk sağlamak için içerisine meyve de eklenebilir. Ayran diyeti 1 hafta uygulanıp sonrasında normal beslenmeye devam edilen bir diyet çeşididir. Diyet sonunda yağlı, şekerli besinler tüketilmemelidir.
3 öğün olarak ayran tüketilmesinin çeşitli yan etkileri olabilmektedir. Yetersiz beslenmeye sebep olunması baş ağrısı, kan şekerinde düşmeye neden olabiliyor. Aşırı protein alınması alerjik durumlara neden olabiliyor. Aşırı tüketimi demir eksikliğine neden olabildiği gibi uyku ve yorgunluk da yapabilmektedir. Sadece ayran tüketmek yerine meyve de eklenebilir ve doktora danışmadan bir diyete başlanmamalıdır.