Aralıklı ve Toplu Öğrenmeler

araliklivetopluogrenme

Çoğumuz ortaokul ve lise yıllarında genelde sınavlara 1 gün öncesinden çalışmışızdır. Öğretmenler her ne kadar sınav tarihlerini 2 hafta öncesinden haber verseler de çalışmaya o kadar erken başlanmaz. Buna karşın 2-3 gün önceden haber verilen sınavlar için de sanki çok önceden çalışacakmış gibi itiraz etmişizdir.

Çalışmalarımızı yaparken genelde günü kurtarma amaçlıyız. Yani “Yarınki sınavı geçeyim de gerisi ne olursa olsun.” diyoruz. 1 günlük çalışmayla tamamen ezbere dayalı bilgiler istiflenmiş bir şekilde beyine yüklendiğinde ihtiyacımız karşılandıktan sonra çabucak unutuluyor. Zaten unutmak üzere ezberlendiğinin herkes farkındadır. Eğitim sistemini konusuna girecek olursak bir çok gereksiz bilgiyle yüz yüze geldiğimiz de bir gerçek.

Bizim için önem arz eden konuları çalışırken öncelikle kendimize bir plan oluşturmalıyız. Plan derken, saati saatine bir plandan bahsetmiyoruz. Çünkü bu tür planlar diyet listeleri gibidir. Sadece ilk 2 ya da 3 gün uyulur ve sonrasında işe nasıl geliyorsa öyle devam edilir. Bahsettiğimiz plan aralıklı ya da toplu çalışma planlarıdır.

Toplu öğrenmeler klasik olan öğrenci öğrenmeleridir. Bunlar 1 ya da 2 güne sığdırılan onlarca konunun bir anda beyne sığdırılmaya çalışılmasıdır. Anlamlı bir öğrenme sağlamadığı için de çabucak unutulur.

Aralıklı öğrenme aslında öğrenci hayatında felsefe olması gereken bir konudur. Eninde sonunda yapılacak olan sınavların öncesinde 10-15 güne yayılarak öğrenmeler gerçekleştirilmelidir. Örneğin; her gün 1 saat öğrenme konularına ayrılan bir süreçte başarı şansı çok yüksektir. Öğrenilecek konular uzun süreli belleğe aktarılırken anlamlı olarak kodlanmalıdır. Her bilginin bizde bir anlamı olması da hafızaya alınan bilginin geri getirilmesinde kolaylık sağlar. Sınava son 1 gün kaldığında bile tekrar oturup çalışmaya gerek kalmaz. Çünkü zaten her şey yerli yerinde duruyordur.

Herkese başarılar..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir