Günümüzde artık çocuklar oyuncaklar yerine akıllı cep telefonları ve tablet gibi akıllı cihazlarla oynuyor. Peki, bu durum onları nasıl etkiliyor? ABD’de yapılan bir araştırmada bu soruya yanıt bulmaya çalışıyor.
Ulusal Sağlık Enstitüsü adlı kurum tarafından başlatılan bir araştırmayla 21 bölgede, 9-10 yaş grubunda 11.000 çocuğun 10 yıl boyunca izlenmesi hedefleniyor. Toplam 300 milyon dolara mal olacak araştırmanın çocukların ekran başında geçirdikleri sürenin çocuğun duygusal gelişimine, akıl sağlığına ve beyninin fiziksel yapısına olan etkilerini ortaya çıkarması bekleniyor.
Çalışmanın ilk aşamasında 4500 çocuğun beyin MR filmi çekildi. Ekran başında günlük yedi saatten fazla vakit geçiren çocuklarla diğer çocukların beyinleri arasında önemli farklılıklar tespit edildi. Çok fazla akıllı cihaz kullanan çocukların beyinlerinin en dış katmanı erken incelmeye başlıyor.
Bunun ne anlama geldiği konusunda şimdilik bir yargıya varmak mümkün değil. Öte yandan çalışma kapsamında elde edilen bilgiler bununla sınırlı değil. Günde iki saatten fazla ekran başında vakit geçiren çocukların düşünce ve dil testlerinde daha düşük puanlar aldığı görüldü.
Araştırmanın ilk bulguları 2019’da yayımlanacak olsa da size tavsiyemiz çocuklarınızın akıllı cihaz kullanımını sınırlamanız yönünde. Bu tür araştırmalar gerçekleştirilmesi zor ve maliyetli çalışmalar olsa da yeni teknolojilerin etkilerini belirlemekte faydalı olacaktır