Paketli gıdaların üzerinde gördüğümüz Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi ve Son Kullanma Tarihi şeklinde iki farklı ibarenin ne anlama geldiğini merak edebiliriz. Bilinçli bir tüketici olmak istiyorsanız her iki tanımlamanın da ne demek olduğunu mutlaka bilmeliyiz.
Tavsiye edilen tüketim tarihi, o ürünün belirlenmiş tarihe kadar tüketilmesinin tavsiye edildiği anlamına geliyor. Yani ürün bayatlamadıysa veya görüntüsünde, paketinde bozulma olmadıysa tavsiye edilen tüketim tarihinden sonra da tüketip tüketmemek bize kalmıştır.
Son kullanma tarihi ise o gıda veya ürünün tüketilmesinde son tarih anlamına geliyor. Son kullanma tarihi geçmiş olan bir ürün mutlaka bozulur veya bayatlar. Mahalle arasındaki bakkallarda son kullanma tarihi geçmiş ve raftan kaldırılmamış ürünler olabilir. Bu yüzden bilmediğiniz yerlerden alışveriş yaparken mutlaka son kullanma tarihlerine dikkat ederek alışveriş yapınız. Bisküvi, kraker gibi ürünlerde son kullanma tarihi geçmediği halde, son kullanma tarihine yaklaşıldığında da bayatlama olur. Zincir marketlerde, ürün akışının hızlı olduğu yerlerde ise son kullanma tarihi geçmiş ürün bulmak zordur. Sürekli olarak tüketim olduğu için market çalışanları son kullanma tarihine göre ürünleri öne koyarlar. Yani önlerdeki ürünler arkaya göre daha fazla rafta beklemiş olabilir.
Büyük marketlerde çalışanların sorumluluklarından biri son kullanma tarihi gelmeden önce ürünleri raflardan alıp kenara ayırmaktır. Market sahipleri son kullanma tarihi geçen bir ürünün satılmasının bazı getirileri olacağını çok iyi bildiklerinden bu konuya dikkat ederler.