Birkaç yıldır tüm dünya olarak salgın üstüne salgınlarla karşı karşıya kalıyoruz. İnsanlığın başlangıcından beri sağlığı tehdit eden hastalıkların arasında bu kez de domates gribi eklendi. Hindistan’ın dünya ile paylaştığı özellikle çocuklar arasında hızla yayılan domates gribi vakaları halkta endişeye neden oluyor.
Domates Gribi Nedir?
Domates gribi ya da domates ateşi olarak da adlandırılan hastalık adını vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkan domates şeklindeki kabarcıklardan alan bir enfeksiyon hastalığıdır. İlk olarak 2022 yılının mayıs ayında Hindistan’ın Kerala ve Tamil Nadu eyaletlerinde ortaya çıkan ve dünya kamuoyu ile paylaşılan domates gribi vakalarının neredeyse hepsi 5 yaşının altındaki çocuklardır. Hindistan’da 2007 yılında da görülen domates gribinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bir çeşit virüsün hastalığa neden olduğu düşünülmektedir. Ancak virüsün hangi virüs ailesine ait olduğu konusunda henüz fikir birliği sağlanabilmiş durumda değildir. Bazı araştırmalar domates gribinin Chikungunya ve Dang hummasının bir yan etkisi olduğunu ileri sürer. Ancak henüz domates ateşinin Chikungunya ve Dang hummasının bir yan etkisi olduğu gösteren yeterli kanıt yoktur.
Domates Gribi Bulaşıcı Mı?
Domates gribi vakaları ilk ortaya çıktığından bu yana yapılan çalışmaların sayısında her geçen gün artış olduğu görülür. Peki bu araştırmalara göre domates gribi bulaşıcı mı? Domates gribi vakalarının ilk bildirildiği günden bugüne kadar Hindistan’da 82 kişinin virüs ile enfekte olması hastalığın bulaşıcı bir hastalık olduğunu düşündürmektedir. Ancak sağlık yetkililerinin açıklamalarına göre şu an için koronavirüs gibi bir pandemiye neden olabilecek, küresel boyutta bir tehdit söz konusu değildir. Hindistan’dan başka bir coğrafyada domates gribi vakası henüz bildirilmediği için salgının endemik bir salgın olduğunu söylemek mümkündür. Hindistan’da da şu an için salgın belirli eyaletlerin dışına yayılmamış durumdadır. Diğer viral hastalıklarda olduğu gibi domates gribi de yakın temasla bulaşabilen bir hastalıktır. Özellikle çocuklar arasında hızla yayılması temas yoluyla hastalığın bulaşabileceğinin kanıtı sayılabilir.
Kaynak: https://www.medicalpark.com.tr