Şeker kullanmak yerine alternatif tatlandırıcı arıyoruz hepimiz. Sıcak içeceğe bal koymak güzel ve sağlıklı bir tatlandırma olsa da besin değerlerini kaybetmesi söz konusu oluyor. Aynı zamanda zararlı bir hale gelmesi de olası.
Uzmanlara göre balın 43 derecenin üzerinde olan bir sıcaklığa çıktığında besin değerini kaybetmektedir. Bu derecelerde olan sıcak süt, çay ya da bitki çayına konulan bal tatlandırıcıdan farksız bir hale gelecektir. Ilık halde olan süt, su veya meyve suyu ya da çaya konulması ise aksine zararlı olmayacaktır. Balın kaynatılması besin değerini tamamıyla yitirmesine neden olacaktır. Bal yüksek ısıda kaynatıldıktan sonra tüketildiğinde buna kesinlikle bal özelliği kalmamaktadır. Çaya bal katmak zararlı mı ?
Araştırmalara göre ısınan balda HMF yani hidroksimetil furfural oluşumu saptanmıştır. Bu sebeple de sıcak bir içeceğe bal kaymak oldukça tehlikelidir. Bal bozulmayan bir gıda olarak bilinse de uzunca süre saklanması içeriğindeki HMS miktarının artmasına neden olmaktadır. Yapılan bir araştırmada balın uzun süre saklanması ve yüksek sıcaklıkta ısıtılması ile birlikte HMF oranının 30-40 mg/kg’a yükseldiği tespit edilmiştir.
HMF yani hidroksimetil furfural bazı şekerlerin dehidrasyonu sonucu açığa çıkan organik bir bileşiktir. Düşük erime noktası olan beyaz bir katıdır. Hem suda hem de organik çözücülerde kolaylıkla çözülmektedir.
Sağlığa zararlı etkileri olduğu bilinen HMF maddesi vücuda girdikten sonra idrar ile birlikte atılmaktadır. Maalesef ki gıdalara da bilinçli olarak koruyucu amacıyla eklenen katkı maddesidir. Bu madde insanlar için potansiyel bir kanserojen maddedir. Çaya bal ekleyerek tüketmek ya da balı herhangi bir gıda ile birlikte pişirmek de bu zararlı bileşeninin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Kısaca insan sağlığı için önemli ve faydalı bir besin olan balı doğru tüketmek gerekmektedir. Balı yüksek derecelerde ısıtmak büyük bir risk olup hatalı bir kullanımdır.