Sigara içenler bunun bir alışkanlık olduğunu ve istedikleri zaman bırakabileceklerini düşünüyorlar. Oysa diyabet hastası olan kişi koşa koşa doktora gidiyor. Doktoruna beni tedavi et diyor, onun verdiği ilacı kullanarak iyileşiyor. Oysa sigara içen bunu bir hastalık olarak görmediğinden doktora tedavi olmak için gitmiyor. Sigara fiziksel bir bağımlılık ve bunun sadece yüzde 20’si psikolojik boyutu oluşturuyor. Bu nedenle sigara bağımlısının doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekiyor.
Kendi imkanlarıyla sigarayı bırakmaya çalışanlardan bazıları, nikotin sakızını deniyor.
Nikotin sakızıyla sigarayı bırakmak mümkün mü?
Nikotin sakızı kullanarak sigarayı bırakmak mümkün müdür? Bu düşüncedeyseniz, öncelikle sigarayı bırakacağınıza inanmak zorundasınız. Bazı tiryakiler bu sakızla sigaradan uzaklaşabiliyor. Bazılarıysa nikotin sakızına bağımlı hale geldiklerini söylüyor. Uzmanlar nikotin sakızlarının sadece 5 ila 12 hafta boyunca kullanılmasını öneriyor. Nikotin sakızlarının 2 ve 4 miligram nikotin içeren tipleri bulunuyor. İçilen her sigara ile ise 0,5 ila 1,5 miligram nikotin kana karışıyor.
Nikotin sakızı nasıl kullanılır?
Nikotin sakızı acımtırak bir tat oluşuncaya kadar 6-7 kez çiğneniyor. Ardından sakız bu tat kaybolana dek yanağın içinde tutuluyor. Sigarayı bırakmaya çalışan kişi ilk hafta gerginlik, asabiyet, uyku bozuklukları gibi yoksunluk semptomlarını engellemek için kaç tane sakız çiğnemesinin yeterli olduğunu yakından takip ediyor. Ardından sakız sayısı yavaş yavaş azaltılıyor.