Koronavirüsü ile mücadele ettiğimiz günlerde, ülkemizde hastanelere olan ihtiyaç arttı. Devlet hastanelerinin yanında, şehir hastaneleri de kullanılırken, sahra hastanesinin yapımına başlandı. Birçok kişi, şehir hastanesi ile devlet hastanesinin farkını merak ediyor.
Şu an 10 adet şehir hastanesi hizmet vermeye başlarken, yapım aşamasında olan 8 hastane de bulunuyor. Adana, Mersin, Isparta, Yozgat, Kayseri, Manisa, Elazığ, Ankara, Eskişehir ve Bursa’da şehir hastaneleri tam teşekküllü olarak hizmet veriyor.
Şehir hastanesi ile devlet hastanesinin farkı nedir?
Devlet hastaneleri, hazine arazisine yapılır ve devlet ev sahibidir. Kira bedeli yoktur. Şehir hastanesi ise özel mülk üzerinde kurulur ve kira bedeli ödenir. Sağlık Bakanlığı kiracı olarak, mülkün sahibi olan şirketlere en az 25 yıl boyunca kira ödenir. Ödenen kira bedelleri ticari sır olarak saklanmaktadır.
Şehir hastaneleri de devlet hastaneleri gibi ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Şehir hastaneleri yeni ve lüks olarak göründüğünden, ücretli olacağı endişesi yaratsa da devler hastanesinden farkı yoktur.
Şehir hastanesinde ücret ödeniyor mu?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: ” Şehir hastanelerini biz bulunduğu bölgenin son noktada hizmeti veren sağlık üsleri olarak konumlandırıyoruz. Bölgenin sağlık üssü olma anlamında hem nitelikli hizmet hem fiziki şartlarıyla ileride olan hem ileri teknolojisiyle ile önde olan hem nitelikli insan kaynağı ile önde olan hem de branş çeşitliliğiyle birçok alanda son nokta olarak görülen ve hastanın kanalize olduğu sağlık üssü olarak planlamak istiyoruz .” dedi.