Işınlanmış gıdalarda artık yeşil bir etiket görülecek. Bir gıda koruma yöntemi olan ışınlanma, gıdadaki zararlı organizmaları öldürmekte ve ürünlerin raf ömrünü de uzatmaktadır. Bu işlem ülkemizde en çok baharatlarda uygulanmaktadır. İlerleyen zamanlarda yeşil renkteki ışınlanmış gıda etiketlerini baharat ambalajlarında görmek mümkün gözüküyor. Bu işarete radura işareti adı verilmektedir.
Ürünün raf ömrünü uzatmak gibi bazı ticari faydaları olan bu işlem, gıdanın besleyiciliğini önlüyor mu? Örneğin vitaminli olduğu için aldığınız bir ürünün, iyonize radyasyona maruz kalması onu etkiler mi? Bu gıdaları sürekli tüketmek, besin yetersizliğine sebep olur mu? Bilindiği üzere Avrupa ülkelerinde organik gıdaların yanına ışınlanmış gıda koymak da yasaklanmıştır.
Bu işlem işlemin asıl amacı Gıda kökenli hastalık yapıcı E.Coli, Salmonella, Campylo-bacter, Listeria türündeki mikroorganizmaları yok etmek, gıdalarda filizlenmeyi ve olgunlaşmayı engellemek, gıdalara zarar veren böcek, parazit oluşumunu önlemek ve gıdaların raf ömrünü artırmaktır.
Bu tür ürünleri sürekli tüketen bir kişinin vücudunda radyasyon birikeceği ve kanser riskini artıracağı da en çok korkulan durumlar arasında. Belirli bir oranın üzerinde ışınlanma yapmak gıdanın besin değerlerini azaltıyor ancak tamamen yok etmiyor. Bu işlemin çok fazla oranda uygulanması besin değerlerinin azalmasına neden olduğu gibi kanser riskini de artırıyor. Fransa’da ve İngiltere’de organik ürünlerin yanına ışınlanmış gıdaları koymak da yasak. Bunun sebebi de radyasyonun yayılabileceği düşüncesi.