Kortizol adlı hormon, vücutta normalde bulunan ve böbreküstü bezlerinde salgılanan hormondur. Bu hormon birçok hastalıkta tedavi amaçlı bir seçenektir. Hastalıkların tedavisi için vücuda alınacak olan kortizon oranı, doğru olduğunda faydalı olacaktır. Kortizon mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır.
Kortizon kullanmak zararlı mıdır ? Kortizonun vücuda fazla miktarlarda alınması, komplikasyonlara ve başka hastalıklara neden olabilmektedir. Bu nedenle de kendi kendinize alınması yanlış olacaktır. Özellikle göz hastalıklarında kullanılan kortizonun çok belirgin yan etkileri vardır. Bu yüzden de kortizon kullanırken sürekli doktor kontrolünde olmalıdır ve beslenme şekline de dikkat etmek gerekir.
Kortizonun bazı yan etkileri olup bunlar aşağıdaki gibidir:
- Diyabet: Kortizon, insülin hormonuna ters etki yaparak kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Bu da diyabet görülme riskini yükseltebilir. Ayrıca kortizon kullanan kişilerde iştah açılması yaşanabilir. Bunun sebebi de vücuttaki şeker metabolizmasının bozulmasıdır. İştah açılarak daha fazla yemek yemeye sebep olarak ve kilo artışına neden olabilir.
- Psikolojik Bozukluklar: Kullanan kişilerde depresyon, anksiyete (kaygı bozukluğu) görülebiliyor.
- Ödem ve Yüksek Tansiyon: Kortizon vücutta su ve tuz tutulmasına sebep olacaktır ve buna bağlı olarak da ödem ve tansiyon yükselmesi yaşanabilir. Su ve tuzun vücutta tutulması özellikle böbrek, kalp yetmezliği ve hipertansiyon hastalarında açıkça hissedilebilen sorunlara neden olabilir.
- Cushing Sendromu: Tedaviye bağlı olarak gelişebilir bir durumdur. Omuzlar ve karında yağ birikmesi, kemik erimesi ve kas erimemesi gibi sorunlar yaşanabilir.